Home » Natură » Intensitatea precipitațiilor din SUA, în creștere în ultimele decenii

Intensitatea precipitațiilor din SUA, în creștere în ultimele decenii

Publicat: 13.10.2022

Într-un nou studiu, cercetătorii de la Northwestern University, din SUA, au comparat intensitatea precipitațiilor din SUA din două perioade de timp distincte din punct de vedere climatologic și din 17 regiuni climatice diferite.

Oamenii de știință au descoperit că atunci când a plouat în ultimele decenii, a plouat mai mult. În majoritatea regiunilor, intensitatea precipitațiilor din SUA s-a schimbat de la ploi ușoare la moderate și adesea abundente.

Când a plouat la est de Munții Stâncoși în ultimele decenii, au căzut cu aproximativ 5% mai multe precipitații. Când a plouat pe Coasta Pacificului sau pe Munții Stâncoși, însă, nu s-au observat modificări de intensitate.

Intensitatea precipitațiilor din SUA este în creștere

Simulările modelelor climatice au prezis anterior creșteri ale intensității precipitațiilor, în special în timpul evenimentelor extreme, dar studiul Northwestern a examinat datele istorice despre precipitații de toate intensitățile și a constatat o schimbare sistematică a intensității precipitațiilor în multe părți ale țării, scrie Phys.org.

Studiul a fost publicat în Geophysical Research Letters.

„Când oamenii studiază modul în care schimbările climatice au afectat vremea, ei se uită adesea la evenimente meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile, valurile de căldură și secetele”, a spus Daniel Horton, autor principal al studiului, de la Northwestern.

„Pentru acest studiu special, am vrut să ne uităm la evenimentele non-extreme, care sunt, prin definiție, mult mai frecvente. Ceea ce am găsit este destul de simplu: când plouă acum, plouă mai mult”, a spus Horton.

Nu toate statele sunt afectate în mod egal

Pentru a efectua studiul, Daniel Horton și Ryan Harp, un alt autor al lucrării, tot de la Northwestern, au comparat două perioade de timp distincte climatologic: 1951-1980 și 1991-2020. Pentru fiecare perioadă de timp, au folosit date istorice despre precipitații de la Global Historical Climatology Network, o bază de date disponibilă public, menținută de National Oceanic and Atmospheric Administration.

Apoi, cercetătorii au analizat observațiile din 17 regiuni climatice distincte din Statele Unite. Aceste regiuni reflectă diferențe de temperatură, precipitații, vegetație și dinamică a ecosistemului.

După ce au analizat datele din două perioade de timp din diferite regiuni, Harp și Horton au descoperit că intensitatea precipitațiilor din SUA (ploaia și zăpada) a crescut în mare parte a Statelor Unite, în special în est, sud și vest. Nu au fost detectate schimbări în vestul Statelor Unite.

„Nu doar că vedem o creștere a intensității precipitațiilor în regiunile de la est de Munții Stâncoși, dar intensitățile devin tot mai variabile, ceea ce face gestionarea resurselor de apă și mai dificilă”, a spus Harp.

Încălzirea globală

În acest studiu, Harp și Horton și-au concentrat atenția pe examinarea a cât de multe precipitații cad în timpul fiecărui eveniment de ploaie sau ninsoare. Pentru următorul lor studiu, ei plănuiesc să investigheze dacă precipitațiile anuale devin mai variabile și dacă evenimentele de precipitații devin mai mult sau mai puțin frecvente.

Deși acest studiu nu arată că modificările ratelor de precipitații sunt cauzate de schimbările climatice, Harp a spus că descoperirile sunt în concordanță cu încălzirea globală cauzată de om și cu predicțiile modelului climatic.

„Aerul mai cald reține mai multă umiditate. Atmosfera reține cu 7% mai mulți vapori de apă pentru fiecare grad Celsius cu care se încălzește. Deci aceste observații sunt în concordanță cu efectele prezise ale încălzirii globale cauzate de om”, a explicat el.

Odată cu creșterea, intensitatea precipitațiilor din SUA ar putea aduce o multitudine de probleme pe viitor

Intensitățile crescute ale precipitațiilor afectează multe sectoare, inclusiv agricultura și infrastructura, ducând și la creșterea riscurilor de alunecări de teren și inundații. Horton speră că rezultatele studiului pot fi folosite de managerii de resurse, de factorii de decizie politică și de planificatorii urbani pentru a proiecta o infrastructură care este mai rezistentă la schimbarea modelelor meteorologice.

„Nu e nevoie de un eveniment meteorologic extrem pentru a produce inundații. Uneori este nevoie doar de o furtună intensă. Și dacă de fiecare dată când plouă, plouă puțin mai mult, atunci riscul de inundații crește”, a spus Horton.

Vă recomandăm să citiți și:

Resursele de apă vor deveni mai puțin predictibile odată cu schimbările climatice

Pinii infectați mor de foame și ciupercile cauzatoare de boli se dezvoltă pe măsură ce Pământul se încălzește

Pădurile devin tot mai puțin rezistente la schimbările climatice, arată noi date

Alimentele care vor deveni tot mai populare pe măsură ce Pământul se încălzește

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase