Home » Natură » Seceta pe timpul verii este de 20 de ori mai probabilă din cauza schimbărilor climatice

Seceta pe timpul verii este de 20 de ori mai probabilă din cauza schimbărilor climatice

Publicat: 10.10.2022

Seceta pe timpul verii s-a extins pe trei continente în acest an, uscând mari părți din Europa, Statele Unite și China; a fost de 20 de ori mai probabilă din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui nou studiu.

Seceta pe timpul verii a secat râuri importante, a distrus culturile, a declanșat incendii, a amenințat speciile acvatice și a dus la restricții de apă în Europa. A lovit locuri deja afectate de uscare din SUA, precum Vestul, dar și locuri unde seceta este mai rară, precum Nord-Estul.

De asemenea, China a avut cea mai uscată vară din ultimii 60 de ani, făcând ca faimosul său râu Yangtze să aibă jumătate din lățimea sa normală.

Seceta pe timpul verii se va întâmpla mult mai des odată cu încălzirea globală

Cercetătorii de la World Weather Attribution, un grup de oameni de știință din întreaga lume care studiază legătura dintre vremea extremă și schimbările climatice, spun că acest tip de secetă s-ar întâmpla doar o dată la 400 de ani în emisfera nordică dacă nu ar fi cauzat de schimbările climatice cauzate de om. Acum se așteaptă ca aceste condiții să se repete la fiecare 20 de ani, având în vedere cât de mult s-a încălzit clima, scrie Phys.org.

Dezastrele ecologice, cum ar fi seceta la scară largă și apoi inundațiile masive din Pakistan, sunt „amprentele schimbărilor climatice”, a spus Maarten van Aalst, climatolog la Universitatea Columbia și coautor al studiului.

„Efectele sunt foarte clare pentru oameni și lovesc puternic nu doar în țările sărace, cum ar fi Pakistanul… ci și în unele dintre cele mai bogate părți ale lumii, precum vestul Europei Centrale”, a spus el.

La ce să ne așteptăm?

Pentru a vedea care este influența schimbărilor climatice asupra uscării în emisfera nordică, oamenii de știință au analizat datele meteorologice, simulările computerizate și umiditatea solului din toate regiunile, cu excepția zonelor tropicale. Ei au descoperit că schimbările climatice au făcut ca condițiile de sol uscat să fie mult mai probabile în ultimele câteva luni.

Această analiză a fost făcută utilizând încălzirea pe care clima a experimentat-o deja până acum, 1,2 grade Celsius, dar climatologii au avertizat că clima se va încălzi, iar autorii studiului au luat în considerare acest lucru.

Cu o încălzire suplimentară de 0,8 grade C, acest tip de secetă se va întâmpla o dată la 10 ani în vestul Europei Centrale și în fiecare an în toată emisfera nordică, a declarat Dominik Schumacher, un specialist în climă la ETH Zurich, o universitate din Elveția.

„Observăm aceste efecte combinate și în cascadă între sectoare și regiuni. O modalitate de a reduce aceste impacturi (este) reducerea emisiilor”, a spus van Aalst.

Vă recomandăm să citiți și:

Reintroducerea bizonilor crește diversitatea plantelor și rezistența la secetă, arată un studiu

O nouă știință dezvăluie relațiile om-natură din trecut. Cum ne ajută în lupta cu schimbările climatice?

Variabilitatea temperaturii face pădurile mai rezistente la schimbările climatice

Vești proaste pentru 600 de milioane de oameni. Creșterea nivelului mării este „inevitabilă”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase