Home » Natură » Cel mai mare parc eolian din lume va depăși recordul anterior al Chinei. Câte locuințe ar putea alimenta?

Cel mai mare parc eolian din lume va depăși recordul anterior al Chinei. Câte locuințe ar putea alimenta?

Publicat: 01.11.2022

China deține recordul pentru cel mai mare parc eolian din lume, însă acesta urmează să fie depășit… tot de China. Până în 2025, chinezii plănuiesc să construiască un parc eolian care ar putea alimenta peste 13 milioane de locuințe.

Al 14-lea plan cincinal pentru Chaozhou, din provincia chineză Guangdong, a fost lansat la mijlocul lunii octombrie, subliniind planurile ambițioase ale orașului pentru un proiect de 43,3 gigawați (GW) în strâmtoarea Taiwan.

Lucrările la proiect vor începe „înainte de 2025”. Acesta va depăși cel mai mare parc eolian din lume actual odată ce va fi terminat, potrivit oficialilor din provincia Guangdong.

Care este în prezent cel mai mare parc eolian din lume?

Baza Jiuquan Wind Power din China, o instalație uriașă cu o capacitate de 20 de gigawați, deține în prezent distincția de a fi cel mai mare astfel de parc.

Un oraș din provincia Fujian din apropiere a propus la începutul acestui an un proiect de 1 trilion de yuani (138 de miliarde de dolari) care includea 50 de gigawați de energie eoliană offshore.

Cu mai mult de 25% din capacitatea de energie eoliană a lumii, China ar putea deveni liderul mondial în energia eoliană, scrie Interesting Engineering.

Parcul de 10 kilometri lungime, care va avea mii de turbine eoliene puternice, va funcționa la o distranță cuprinsă între 75 și 185 de kilometri față de țărm.

Și datorită caracteristicilor topografice distinctive ale regiunii și locației cu vânt, aceste turbine vor putea funcționa între 43% și 49% din timp, adică 3.800-4.300 de ore în fiecare an.

Câtă energie va produce cel mai mare parc eolian din lume?

Un gigawatt înseamnă un miliard de wați și sunt necesare 3 milioane de panouri solare pentru a produce un gigawatt de putere. 100 de milioane de LED-uri sau 300.000 de case tipice europene pot fi alimentate cu un singur gigawatt.

Capacitatea instalației de a genera 43,3 GW de energie ar putea furniza energie electrică pentru 13 milioane de gospodării, ceea ce este egal cu 4,3 miliarde de becuri LED, conform Euronews.

Peste 99% din energia electrică a Norvegiei provine din hidrocentrale cu o capacitate de 31 GW, ceea ce este mai puțin decât noul proiect eolian chinezesc. Noul parc eolian demn de cartea recordurilor va fi mai mare decât toate centralele electrice din Norvegia la un loc.

Planurile Chinei privind energia regenerabilă

Capacitatea mondială combinată de energie eoliană onshore și offshore a atins 830 GW până la sfârșitul anului 2021. Peste jumătate din aceasta provine din China.

În ultimii cinci ani, țara a instalat mai multă capacitate de energie eoliană offshore decât orice altă națiune din lume.

Până în 2025, superputerea dorește ca o treime din electricitatea sa să provină din surse regenerabile. Spre deosebire de multe alte națiuni, China are obiectivul de a ajunge la zero net până în 2060.

„Vom lucra activ și prudent în vederea atingerii nivelului maxim de emisii de carbon și a neutralității carbonului”, a declarat președintele Chinei, Xi Jinping, pe 16 octombrie, în timp ce s-a adresat congresului partidului.

„Pe baza dotărilor resurselor și a capacităților de energie ale Chinei, vom promova inițiative pentru a atinge nivelul maxim de emisii de carbon într-un mod bine planificat și treptat, în conformitate cu principiul obținerii noului înainte de a arunca vechiul”, a spus președintele țării.

În ce stadiu se află restul lumii?

Eolianul onshore este o tehnologie matură, prezentă în 115 țări din întreaga lume, în timp ce eolianul offshore se află încă în stadiile incipiente de extindere, fiind prezent în doar 19 țări, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), o organizație interguvernamentală independentă, cu sediul la Paris.

Potrivit AIE, 2021 a înregistrat o creștere record a producției eoliene; cu toate acestea, este necesară o creștere considerabil mai mare pentru a atinge traiectoria scenariului net zero.

Vă recomandăm să citiți și:

Resursele de apă vor deveni mai puțin predictibile odată cu schimbările climatice

Pinii infectați mor de foame și ciupercile cauzatoare de boli se dezvoltă pe măsură ce Pământul se încălzește

Alimentele care vor deveni tot mai populare pe măsură ce Pământul se încălzește

Descoperire îngrijorătoare. Temperaturile arctice cresc de patru ori mai repede decât încălzirea globală

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase