Home » Știință » Vehiculul electric care absoarbe carbon, noua invenție a studenților olandezi

Vehiculul electric care absoarbe carbon, noua invenție a studenților olandezi

Publicat: 18.09.2022
Foto: Profimedia

Vehiculul electric care absoarbe carbon creat de studenții din Țările de Jos seamănă cu o mașină sport obișnuită, însă are ceva special: captează mai mult carbon decât emite.

„Scopul nostru final este să creăm un viitor mai durabil”, a spus Jens Lahaije, de la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven.

Numit ZEM, de la mobilitate cu emisii zero, vehiculul electric care absoarbe carbon, cu două locuri, este dotat cu un acumulator Cleantron litiu-ion, iar majoritatea pieselor sale sunt imprimate 3D din materiale plastice reciclate, a spus Lahaije.

Vehiculul electric care absoarbe carbon este prietenos cu mediul din faza de producție și până la finalul vieții

Obiectivul este de a minimiza dioxidul de carbon emis pe toată durata de viață a mașinii, de la fabricație până la reciclare, a adăugat el.

Vehiculele electrice cu baterie practic nu emit CO2 în timpul funcționării în comparație cu vehiculele cu motor cu combustie, dar producția de celule de baterie poate crea atât de multă poluare încât este nevoie de zeci de mii de kilometri pentru a atinge „paritatea carbonului” cu modelele comparabile pe combustibili fosili, scrie Reuters.

Cât carbon poate capta ZEM?

ZEM folosește două filtre care pot capta până la 2 kilograme de CO2 la fiecare 30.000 de kilometri parcurși, a estimat echipa de la Universitatea din Eindhoven. Studenții își imaginează un viitor în care filtrele vor putea fi golite la stațiile de încărcare.

Studenții își prezintă vehiculul într-un tur de promovare în SUA către universități și companii începând de pe Coasta de Est și până în Silicon Valley.

Vă recomandăm să citiți și:

Mașina de spălat care ucide bacteriile în doar 30 de secunde. Cum funcționează invenția?

Cercetătorii au reușit să obțină nanodiamante din sticle de plastic

Cum va fi folosit gândacul-robot creat de cercetători?

Cercetătorii au găsit o modalitate simplă de a produce hidrogen din apă, la temperatura camerei

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase