Home » Natură » Salinitatea este mai importantă în formarea gheții de mare decât temperaturile scăzute

Salinitatea este mai importantă în formarea gheții de mare decât temperaturile scăzute

Salinitatea este mai importantă în formarea gheții de mare decât temperaturile scăzute
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.12.2022

Atunci când mările polare formează gheață, acest fapt nu se datorează numai aerului care răcește suprafața apei. Salinitatea joacă, de fapt, un rol mult mai important. Apa caldă este împiedicată să urce la suprafață din adâncurile oceanului, în condițiile unei salinități mult mai scăzute a apei de suprafață. Cercetătorii de la Universitatea Gothenburg din Suedia și din alte părți au descris acest efect într-un nou studiu.

Gheața de mare se formează în regiunile polare pe fondul unei scăderi extreme a temperaturilor din iarnă. Cu toate acestea, apa rece este mai grea decât apa caldă, astfel încât cea rece ar trebui să se scufunde și nu să rămână la suprafață. Această scufundare ar trebui să aducă apa caldă înapoi la suprafață, prevenind formarea gheții în oceane.

„Salinitatea de la suprafața apei este mai mică, datorită aportului de apă dulce, provenit din topirea gheții de la poli și din precipitațiile oceanului. Diferența pe care o prezintă salinitatea dintre apa de suprafață și apa din adânc este un important factor pentru formarea gheții marine la temperaturi joase, la poli. Fără diferența dată de salinitate, apa nu ar fi devenit stratificată, ceea ce duce la amestecarea continuă a apei de mare, prevenind astfel formarea gheții”, spune Fabien Roquet, profesor de oceanografie fizică la Universitatea din Gothenburg.

Diferența de salinitate creează un „capac”

Apa de suprafață, cu salinitatea sa redusă, creează un „capac” care previne ca apa caldă să se ridice la suprafață. Fără acest capac, temperaturile reci polare nu ar fi suficiente să înghețe apa mai caldă aflată în mișcare continuă.

Puterea acestui capac al salinității se datorează proprietăților unice ale apei de mare. În ce privește apa dulce, apa care este mai rece de 4 grade Celsius are o densitate redusă, fără să se amestece cu apa de la adâncimi mai mari. În ocean, apa sărată are o densitate care este scăzută exact până la punctul de înghețare, în jurul a -2 grade Celsius.

Totuși, densitatea apei variază cu mult mai puțin în funcție de temperatură în cazul apei reci decât atunci când aceasta este mai caldă, ceea ce este foarte neobișnuit pentru un fluid.

Gheața de mare inhibă efectul de seră

„Cu cât te apropii mai mult de poli, cu atât salinitatea este mai importantă pentru limitarea amestecului și uniformizarea temperaturii apei în toată apa”, spune Fabien Roquet, citat de Phys.org.

Descoperirea arată cât de importante sunt proprietăților moleculelor de apă pentru climatul Pământului. Schimbul de căldură dintre ocean și atmosferă este afectat nu doar de diferențele  de temperatură, dar, totodată, și de salinitatea oceanului. Fără acest fapt, ar fi imposibil ca gheața de mare să se formeze într-o măsură mai mare. Gheața de mare este în sine un factor important pentru împiedicarea efectului de seră, deoarece reflectă lumina solară.

„Odată cu încălzirea globală, asistăm la o scădere a gheții marine, care afectează capacitatea mărilor polare de a menține capacul de salinitate scăzută care împiedică carbonul să se ridice în atmosferă. Dar, în același timp, vremea mai caldă poate duce la creșterea cantității de apă dulce în mările polare, deoarece ghețarii se topesc și precipitațiile pot crește. Diferența de salinitate poate crește atunci, fapt ce poate contribui la susținerea formării gheții marine. Dar este dificil de prezis care va fi efectul dominant; trebuie doar să așteptăm și să vedem”, a conchis profesorul Roquet.

Vă mai recomandăm și: 

Primul român care a ajuns în Antarctica

Test de cultură generală. Cine a descoperit Polul Nord?

Secretul lumilor extraterestre. O formă specială de gheață, ingredientul cheie pentru viața din oceane

O nouă formă de gheață descoperită de oamenii de știință ar putea fi găsită pe alte planete

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
De ce vorbim singuri? Beneficii, explicații științifice și ce spun specialiștii
De ce vorbim singuri? Beneficii, explicații științifice și ce spun specialiștii
Stimularea unei singure proteine crește durata de viață și încetinește îmbătrânirea
Stimularea unei singure proteine crește durata de viață și încetinește îmbătrânirea
Misterul Triunghiului Bermudelor, posibil rezolvat! Ce au descoperit doi seismologi?
Misterul Triunghiului Bermudelor, posibil rezolvat! Ce au descoperit doi seismologi?
Țara din Uniunea Europeană cu cele mai supraevaluate locuințe
Țara din Uniunea Europeană cu cele mai supraevaluate locuințe
Cum arată viața pentru adulții care încă nu au plecat de acasă
Cum arată viața pentru adulții care încă nu au plecat de acasă
De ce petrecerea de Crăciun la birou este, de fapt, tot muncă
De ce petrecerea de Crăciun la birou este, de fapt, tot muncă
Una dintre cele mai sângeroase organizaţii care provoacă teroare de peste 150 de ani: „Ei sunt, de fapt, urmaşii maimuţelor”
Una dintre cele mai sângeroase organizaţii care provoacă teroare de peste 150 de ani: „Ei sunt, de fapt, urmaşii maimuţelor”
Cum să mâncăm tot ce vrem de sărbători fără să ne fie rău?
Cum să mâncăm tot ce vrem de sărbători fără să ne fie rău?
Cea mai veche clădire din Anglia a fost construită în urmă cu 15 secole și încă mai este folosită
Cea mai veche clădire din Anglia a fost construită în urmă cu 15 secole și încă mai este folosită
Care sunt cele mai periculoase jucării de Crăciun și ce riscuri există pentru copii?
Care sunt cele mai periculoase jucării de Crăciun și ce riscuri există pentru copii?
De ce nu este sănătos să adormi cu televizorul pornit?
De ce nu este sănătos să adormi cu televizorul pornit?
Mesele de sărbători sunt momentul potrivit pentru a vorbi și despre istoricul medical al familiei
Mesele de sărbători sunt momentul potrivit pentru a vorbi și despre istoricul medical al familiei
Nicolae Ceaușescu și recordurile vânătorești
Nicolae Ceaușescu și recordurile vânătorești
Toate formele de nicotină dăunează inimii, avertizează cardiologii
Toate formele de nicotină dăunează inimii, avertizează cardiologii
Ce este „a treia stare” a vieții și ce se întâmplă cu celulele după moartea organismului?
Ce este „a treia stare” a vieții și ce se întâmplă cu celulele după moartea organismului?
Bucureștiul, sub bombele zeppelinelor germane
Bucureștiul, sub bombele zeppelinelor germane
Kurt Cobain, viața unui om prins între sensibilitate, faimă și autodistrugere. „Vreau să cred în Dumnezeu. Vreau să mă iubesc. Dar sunt blocat în acest paradox nenorocit”
Kurt Cobain, viața unui om prins între sensibilitate, faimă și autodistrugere. „Vreau să cred în Dumnezeu. Vreau ...
Somnul insuficient ar putea declanșa un cerc vicios în creier nostru
Somnul insuficient ar putea declanșa un cerc vicios în creier nostru