Rinocerul alb nordic ar putea fi salvat de la extincție. Ce metodă încearcă cercetătorii?

27 12. 2022, 16:00

Rinocerul alb nordic este o subspecie aflată la limita existenței. Doar doi indivizi au mai rămas în viață după ce braconajul a exterminat populația. Ultimii doi rinoceri supraviețuitori sunt ambele femele; Najin, de 33 de ani și fiica sa, Fatu, de 22 de ani. Am putea credere că asta înseamnă sfârșitul speciei, dar echipa de la BioRescue Project, coordonată de Institutul de Cercetare Zoologică și a Faunei Sălbatice Leibniz (Leibniz-IZW), din Berlin, Germania, are alte idei.

Cu doar două femele din subspecie rămase, acestea, în mod evident, nu se pot reproduce de unele singure. Echipa de cercetare încearcă o metodă incredibil de ambițioasă prin care să salveze rinocerul alb nordic de la dispariție. Procesul constă în folosirea pielii unui rinocer decedat pentru crearea de spermatozoizi și ovule, potrivit IFLScience.

Odată ce spermatozoizii și ovulele au fost create, ideea este ca ulterior să fie creat un embrion, care să fie implantat într-un rinocer alb sudic (o specie foarte înrudită), care va purta apoi fătul până la termen.

Din celulele unui rinocer mort se naște o nouă viață

În timp ce trecerea de la pielea moartă la un pui de rinocer viu va dura ceva timp, procesul a fost încercat înainte pe șoareci. Totuși, pentru fiecare nouă specie, diferite provocări pot apărea.

Celulele pielii provin de la „mătușa” lui Fatu, Nabire, care a murit în 2015. Aceste celule au fost apoi transformate în celule stem pluripotente, induse de către echipa medicului Sebastian Diecke de la Centrul Max Delbrück din Berlin.

Aici intervine o cercetare genetică foarte inteligentă, deoarece echipa a reușit să cultive cu succes celule germinale primordiale (PGC) din aceste celule stem, în premieră mondială. Aceste PGC sunt precursorii ovulelor și ai spermatozoizilor de rinocer, care ar fi necesare pentru a crea un pui de rinocer nordic.

„Aceasta este prima oară când celulele germinale primordiale ale unei specii mari de mamifere pe cale de dispariție au fost generate cu succes din celule stem”, explică primul autor al studiului, Masafumi Hayashi de la Universitatea Osaka, Japonia.

Problemele de sănătate ale uneia dintre femelele în viață i-au determinat pe cercetători să caute soluții diferite

Totodată, cercetătorii au sugerat o a doua metodă de salvare a speciei. Echipa a vurt să colecteze ovule de la femela Fatu, de 22 de ani și să le fertilieze folosind spermatozoizi înghețați de la masculi de rinocer nordic decedați. Din păcate, din cauza problemelor de sănătate, Fatu nu a putut să poarte embrionul, iar mama sa este prea bătrână pentru asta.

Prin urmare, următoarea etapă este aceea de maturizare a PGC-urilor nou create în ovule viabile.

„Celulele primordiale sunt relativ mici în comparație cu celulele germinale mature și, mai important, au un set dublu de cromozomi. Mai departe, trebuie să găsim condiții potrivite care să permite celulelor să crească și să își împartă setul de cromozomi în două”, explică dr. Vera Zywitza de la grupul de cercetare Diecke.

Cercetătorii speră ca noile cunoștințe dobândite în timpul acestui proces să poate ajuta și alte specii în viitor.

Vă mai recomandăm și:

Motivul pentru care vânătoarea ilegală de rinoceri este în creştere în Africa de Sud

Primii rinoceri albi din ultimii 40 de ani într-un parc natural din Mozambic

10 lucruri fascinante pe care trebuie să le ştii despre rinoceri

De la embrioni sintetici la ferme autonome. Lucruri uimitoare ale tehnologiei moderne