Home » Natură » O specie nouă de balene din SUA ar putea fi deja pe cale de dispariție

O specie nouă de balene din SUA ar putea fi deja pe cale de dispariție

O specie nouă de balene din SUA ar putea fi deja pe cale de dispariție
Balena lui Rice. Foto: NOAA/YouTube
Publicat: 22.10.2022

O specie nouă de balene din SUA, care trăiește doar acolo, este deja pe cale de dispariție, potrivit unei scrisori deschise semnate de peste 100 de cercetători marini.

Grupul internațional de cercetători îi cere administrației Biden să ia „măsuri semnificative” pentru salvarea noii specii, care a fost identificată anul trecut și are în prezent aproximativ 50 de indivizi rămași.

„Balena lui Rice”, cunoscută și sub numele de balena din Golful Mexic (Balaenoptera ricei), este o balenă cu fanoane endemică în regiunea de nord-est a Golfului Mexic, ceea ce o face singura specie de cetacee care trăiește exclusiv în apele SUA.

Această specie nouă de balene din SUA a fost inițial identificată greșit drept una existentă

Specia a fost greșit identificată anterior drept o populație izolată de „balena lui Bryde” (Balaenoptera brydei), care poate fi găsită pe tot globul. Dar, în ianuarie 2021, un studiu publicat în revista Marine Mammal Science a analizat un individ care a eșuat pe o plajă și s-a descoperit că balenele lui Rice sunt atât din punct de vedere morfologic, cât și din punct de vedere genetic, distincte de balenele lui Bryde.

Această specie nouă de balene din SUA poate crește până la 12 metri lungime și are unul dintre cele mai complexe repertorii vocale dintre toate speciile de balene cunoscute.

Cercetătorii estimează că au mai rămas doar 51 de balene ale lui Rice. Populația mică este amenințată de industria petrolului și gazelor, precum și de traficul excesiv de bărci și de uneltelor de pescuit abandonate. Specia este pe lista roșie de specii amenințate a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) ca fiind în pericol critic și este, de asemenea, protejată de Legea privind speciile pe cale de dispariție din SUA, precum și de Legea privind protecția mamiferelor marine.

O scrisoare deschisă către guvernul SUA

Acum, într-o scrisoare deschisă adresată administrației Biden și publicată pe 13 octombrie, un grup de 101 experți în balene din întreaga lume i-a cerut guvernului SUA să facă mai mult pentru a proteja balenele înainte ca acestea să dispară pentru totdeauna.

„Dacă nu se iau acțiuni semnificative de conservare, este probabil ca Statele Unite să provoace prima extincție antropică a unei specii de balene uriașe. Abundența fiind atât de scăzută, pierderea chiar și a unei singure balene amenință supraviețuirea speciei”, au scris cercetătorii.

În scrisoare, cercetătorii explică că principalele amenințări la adresa balenelor lui Rice sunt legate de forarea și explorarea combustibililor fosili în Golful Mexic.

Această specie nouă de balene din SUA ar putea fi exterminată de deversările de petrol

Cercetătorii estimează că, în 2010, dezastrul Deepwater Horizon (cea mai mare scurgere de petrol marin din istoria omenirii, care a eliberat aproximativ 377.000 de tone de petrol în Golful Mexic) a fost responsabil pentru uciderea a aproximativ 20% din populația de balene ale lui Rice.

„O altă scurgere de petrol de aceeași dimensiune le-ar putea elimina aproape imediat”, spune Erich Hoyt, cercetător la Whale and Dolphin Conservation (WDC) din Marea Britanie și autor al „Encyclopedia of Whales, Dolphins and Porpoises”.

Oamenii de știință cred că această specie nouă de balene din SUA este extrem de susceptibilă la poluarea fonică creată în timpul studiilor seismice, când companiile de combustibili fosili bombardează apa cu unde sonore puternice pentru a detecta potențiale depozite de petrol și gaze sub fundul mării.

Aceste unde sonore pot perturba comportamentele de comunicare, navigare și hrănire ale cetaceelor și chiar asurzi permanent unii indivizi, au scris cercetătorii.

Noi acorduri pentru explorarea și extragerea de hidrocarburi

În scrisoare, cercetătorii evidențiază faptul că administrația Biden „ia în considerare în prezent un nou program de cinci ani pentru închirierea petrolului și a gazelor offshore”, ceea ce ar putea include permise pentru a continua studiile seismice dăunătoare în acest timp. Oamenii de știință i-au cerut guvernului să renunțe imediat la acest program și să interzică toate sondajele seismice din zonă.

„Continuarea explorării seismice sau a forării în nordul Golfului este antitetică cu principiile de bază ale conservării și ar pune în pericol supraviețuirea și recuperarea speciei”, au scris cercetătorii.

Ciocnirile cu nave

Cercetătorii au subliniat, de asemenea, amenințarea reprezentată de ciocnirile cu nave. Balenele își petrec noaptea odihnindu-se în cei 15 metri de la suprafața apei, ceea ce le face „foarte vulnerabile la a fi lovite de nave”, au scris cercetătorii.

Un număr mare de rute maritime importante traversează habitatul balenelor, iar rănile cauzate de vase au fost observate atât la o balenă moartă și eșuată pe plajă, cât și la un individ viu cu o deformare semnificativă a coloanei vertebrale rezultată dintr-o astfel de lovitură, ceea ce probabil îi va reduce foarte mult durata de viață, se arată în scrisoare.

Nu în ultimul rând, balenele lui Rice sunt susceptibile de a se încurca în uneltele de pescuit abandonate, dar și de a deveni capturi accidentale neintenționate în pescuitul la scară largă, a spus Hoyt.

Pericolele enumerate în scrisoare sunt o problemă pentru majoritatea celorlalte specii de cetacee, dar sunt deosebit de problematice pentru o specie în scădere, cum ar fi balenele lui Rice.

„Aceste amenințări li se aplică tuturor speciilor de balene în diferite grade în alte părți ale oceanului. Dar mai ales când o specie este mult redusă ca număr”, a spus Hoyt.

Ce cerințe au cercetătorii?

Pe lângă încheierea explorării de petrol și gaze din zonă, cercetătorii au cerut limite de viteză și rute redirecționate pentru companiile de transport maritim și relocarea în afara habitatului balenelor a fermelor de pește, a parcurilor eoliene offshore și a altor noi dezvoltări. Oamenii de știință spun că dacă aceste acțiuni sunt întreprinse rapid, specia are șanse de supraviețuire, notează Live Science.

„Balenele din Golful Mexic se pot recupera. Experiența noastră cu alte balene cu fanoane arată că populațiile pot reveni pe măsură ce condițiile se îmbunătățesc”, au scris cercetătorii.

Cu toate acestea, chiar dacă administrația Biden implementează reformele radicale sugerate de oamenii de știință, specia încă se confruntă cu un „drum foarte lung către recuperare”, a spus Hoyt. În plus, ar putea dura zeci de ani pentru a evalua corect dacă se pot sau se vor recupera, a adăugat el.

Până acum, administrația Biden nu a comentat noua scrisoare.

Vă recomandăm să citiți și:

Două noi specii de scorpion, descrise de elevii de liceu dintr-un stat american

Ce s-a întâmplat după ce Marina SUA a atașat camere video de mai mulți delfini?

Incredibila călătorie a moliilor, dezvăluită cu ajutorul cipurilor de urmărire

Gorilele au inventat un sunet unic pentru a atrage atenția îngrijitorilor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase