Țânțari rezistenți la insecticide, depistați în Vietnam și Cambodgia

12 01. 2023, 16:00

O echipă de cercetători afiliați la mai multe instituții din Japonia, care lucrează cu colegi din Vietnam, Cambodgia, Singapore, Taiwan, Indonezia și Ghana, a găsit dovezi de țânțari rezistenți la insecticide comune atât în Vietnam, cât și în Cambodgia.

Insectele precum țânțarii poartă o serie de boli infecțioase, de la febra dengue și cea galbenă până la virusul Zika și malarie. Așadar, oamenii de știință au dezvoltat o serie de substanțe chimice menite să omoare sau să respingă țânțarii, majoritatea fiind numite piretroizi, care țintesc sistemul nervos central al țânțarilor.

În acest nou studiu, cercetătorii au găsit dovezi că țânțarii din Vietnam și Cambodgia au evoluat pentru a deveni foarte rezistenți la piretroizi.

Gena care produce țânțari rezistenți la insecticide

Munca a implicat mersul pe teren și colectarea de țânțari în Vietnam, Indonezia, Ghana și Taiwan. Cercetătorii au pulverizat apoi fiecare dintre probe cu permetrin, un piretroid care este utilizat în mod obișnuit în toate zonele în care au fost colectate probele.

Oamenii de știință au descoperit că doar 20% dintre țânțarii colectați din Vietnam au murit. Ratele de deces ale țânțarilor din celelalte probe au fost cele așteptate, scrie Phys.org.

Cercetătorii au analizat apoi genomul acestor țânțari rezistenți la insecticide și au descoperit o mutație în gena L982W, o genă care a fost deja legată de rezistență în cadrul țânțarilor. Echipa a colectat apoi mai multe mostre, de data aceasta din Singapore și Cambodgia, și le-a studiat genele, uitându-se în special la L982W. Ei au găsit 10 tulpini unice cu mutații similare cu cele observate la țânțarii vietnamezi; aproape toate au fost în Cambodgia.

Cercetătorii au estimat că până la 78% dintre țânțarii din probele pe care le-au colectat din Cambodgia sau Vietnam erau rezistenți la piretroizi, iar cei cu mutația piretroidului s-au dovedit a avea în medie o creștere a rezistenței de 50-100 de ori.

Cât de mare este problema?

Oamenii de știință au căutat și combinații de mutații care duc la rezistență și au descoperit că cei cu o combinație de L982W și alte mutații ar putea supraviețui unor niveluri de expunere la piretroizi de 500 până la 1.000 de ori mai mari decât cantitatea care ucide în mod normal țânțarii.

Cercetătorii concluzionează că și alte țări ar trebui să înceapă testarea rezistenței țânțarilor pentru a determina adevărata amploare a problemei.

Lucrarea este publicată în revista Science Advances.

Vă recomandăm să citiți și:

Musculițele invazive ar putea amenința ecosistemele de pădure

Cum a ajuns ornitorincul să fie specie amenințată?

Cum putem salva albinele? Cercetătorii, îngrijorați de „apocalipsa insectelor”

Speciile de plante invazive sunt tot mai multe, dar nimeni nu știe exact câte