Home » Natură » Speciile de plante invazive sunt tot mai multe, dar nimeni nu știe exact câte

Speciile de plante invazive sunt tot mai multe, dar nimeni nu știe exact câte

Publicat: 10.11.2022

Speciile de plante invazive pot avea efecte devastatoare asupra ecologiilor locale, comparabile cu efectele provocate de încălzirea globală. Și totuși, în prezent nu există o înțelegere precisă a numărului de plante invazive care există în lume.

O nouă cercetare, condusă de Universitatea din Massachusetts Amherst, din SUA, și publicată în Ecological Applications, este prima care identifică în mod cuprinzător diversele necunoscute care trebuie abordate pentru a gestiona în mod inteligent speciile invazive din întreaga lume.

Cea mai rentabilă metodă de a opri speciile de plante invazive este oprirea introducerii lor. Pentru ca acest lucru să se întâmple, managerii trebuie să știe exact care plante sunt invazive.

Nimeni nu știe care sunt toate speciile de plante invazive

Listele existente de plante invazive globale includ specii care au fost raportate de către oamenii de știință, dar speciile care nu au fost încă raportate ca fiind invazive prezintă un risc.

Echipa de la UMass Amherst, condusă de Brittany Laginhas, care a finalizat cercetarea ca parte a lucrării sale de absolvire la UMass, a extras o bază de date de 5.893 de studii, care se întind până în 1959, pentru a picta cea mai completă imagine a speciilor invazive din lume de până acum.

„Comerțul și schimbările climatice au facilitat mișcarea la scară largă a speciilor pe tot globul”, spune Laginhas, autoare principală a lucrării.

„În unele cazuri, aceste specii se vor stabili și se vor răspândi în noul lor mediu, provocând daune ecologice și economice devastatoare. Informațiile de bază despre speciile invazive, inclusiv care specii sunt invazive, unde au invadat și momentul lor de invazie, sunt esențiale pentru dezvoltarea de strategii pentru a preveni răspândirea lor și daunele ulterioare”, spune cercetătoarea, citată de Phys.org.

„Capturăm aproximativ două treimi din invazivele care au fost raportate în literatura de specialitate”, spune Bethany Bradley, profesoară de conservare a mediului la UMass Amherst și autoare principală a lucrării.

Plantele invazive se înmulțesc accelerat

Poate cel mai șocant rezultat este că numărul speciilor invazive pare să crească exponențial, fără niciun semn că se va opri. Deși echipa a descoperit un total de 3.008 specii invazive raportate în cele 5.893 de lucrări, modelarea lor statistică sugerează că ar trebui să existe 4.721 de specii, deși identitatea celor 1.713 specii lipsă rămâne un mister.

Deși ar putea exista multe explicații pentru motivul pentru care atât de multe specii de plante invazive lipsesc din literatură, este, de asemenea, clar că a existat o subnumărare sistemică și inegală din punct de vedere geografic.

În timp ce America de Nord a fost relativ bine studiată, America Centrală și de Sud și Oceania nu au primit o atenție egală.

„Există diferențe mari în studiile efectuate pe diferite continente. Avem metode statistice care ne pot spune câte specii ar trebui să existe, dar datele reale sunt întotdeauna mai bune decât o estimare”, spune Matthew Fertakos, unul dintre coautorii lucrării și student absolvent în biologie organismică și evolutivă la UMass Amherst.

Este nevoie de o hartă a speciilor invazive

Acest lucru duce la concluzia finală a lucrării: o hartă cuprinzătoare a speciilor invazive ale lumii nu poate fi generată numai în laborator.

„Avem nevoie de sondaje floristice”, spune Bradley, „în care cercetătorii ies de fapt în teren, în special în locurile care au fost puțin studiate, cum ar fi Africa, Asia de Sud-Est și America de Sud, și identifică exact speciile care cauzează probleme”.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce ar putea face oamenii pentru conservarea buburuzelor? Cercetătorii răspund

Aproape 90% din toată viața marină ar putea dispărea până în 2100

Dugongul, animalul care a inspirat legende cu sirene, declarat specie dispărută în China

Încălzirea globală a declanșat „era reptilelor”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase