Home » Natură » Pinguinii sălbatici se pot identifica în oglindă, sugerează un studiu

Pinguinii sălbatici se pot identifica în oglindă, sugerează un studiu

Pinguinii sălbatici se pot identifica în oglindă, sugerează un studiu
Foto: @Hubert Neufeld/Unsplash
Publicat: 16.01.2023

Este posibil ca pinguinii sălbatici să se fi alăturat listei mici de animale care au trecut testul oglinzii, despre care se crede că este punctul de referință pentru existența conștiinței de sine.

Până acum, singurele animale care au trecut testul sunt câteva mamifere și pești; dar acum, o lucrare preliminară sugerează că pinguinii sălbatici Adelie ar fi trecut testul oglinzii, demonstrând că au conștiință de sine.

Testul oglinzii este un experiment distractiv în care un animal este plasat în fața unei oglinzi după ce un semn colorat, de obicei un autocolant, i-a fost lipit pe corp. Dacă animalul încearcă apoi să examineze și/sau să îndepărteze marcajul și nu încearcă să îndepărteze semne invizibile sau să-și aranjeze penele în absența unei oglinzi, se consideră că creatura înțelege natura reflexiilor și se poate identifica.

Testul oglinzii este considerat un test de conștientizare de sine, deși poate fi dificil de interpretat dacă comportamentele și biologia animalului influențează validitatea unui astfel de test.

Pinguinii sălbatici ar putea fi conștienți de sine

Lucrarea preliminară, disponibilă în bioRxiv, dar care nu a fost încă publicată într-un jurnal sau certificată prin evaluare colegială, a fost realizată la începutul anului 2020 cu un grup de pinguini Adelie sălbatici pe gheața Dog’s Neck și pe insula Svenner, din Antarctica de Est.

Cercetătorii au efectuat teste de comportament în grup și o versiune modificată a testului oglinzii pentru a încerca să stabilească dacă pinguinii erau conștienți de sine. Conform constatărilor preliminare, ar putea exista un anumit nivel de conștiință, dar concluziile încă nu pot fi considerate concrete, notează IFL Science.

Niciunul dintre pinguini nu s-a comportat agresiv față de reflexia lui în oglindă, un comportament comun la animalele care nu trec testul oglinzii. Totuși, atunci când s-a folosit un autocolant lipit pe oglindă și o bavetă plasată pe pinguin, rezultatele au fost mixte.

Autocolantul i-a călcat pe nervi, mulți dintre pinguini ciugulind și încercând să-l îndepărteze. Bavetele, pe de altă parte, nu au primit prea multă atenție. Acest lucru ar putea indica orice, de la faptul că pinguini nu se recunosc până la gândul că aceștia se consideră eleganți purtând bavetă.

Studiul nu a ajuns la o concluzie

Mai este ceva muncă de făcut, dar aceste este un început interesant care folosește o abordare improvizată pentru a explora conștiința de sine la animalele sălbatice.

„Credem că acest set de experimente constituie, posibil, primele investigații asupra prezenței potențiale a conștientizării de sine la o specie de pinguin și este pionier în realizarea unui set de experimente cognitive pe indivizi liberi ai unei specii non-umane în mediul său natural, fără orice familiarizare, condiționare sau aclimatizare prealabilă la paradigmele experimentale folosite”, au scris autorii studiului.

Totuși cercetătorii menționează faptul că sunt necesare „studii aprofundate, care integrează socioecologia și etologia cognitivă a pinguinilor” pentru a stabili dacă pinguinii care trec testul modificat al oglinzii au conștiință de sine.

Pinguinii sunt o specie promițătoare pentru conștientizarea socială, deoarece comportamentul lor înghesuit necesită cooperare, așa că identificarea prietenilor este o modalitate bună de a se descurca. Dar se aplică această conștientizare și propriei lor reflexii? Momentan nu putem ști.

Vă recomandăm să citiți și:

Imagini în premieră mondială arată marele rechin alb devorat de orci

Broaștele negre de la Cernobîl arată evoluția în plină acțiune

Câinii pot mirosi stresul din transpirația și respirația oamenilor, arată un studiu

Câte furnici există pe planetă? 2,5 milioane pentru fiecare om

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase