Home » Natură » Care este legătura dintre furtunile de iarnă și încălzirea globală?

Care este legătura dintre furtunile de iarnă și încălzirea globală?

Care este legătura dintre furtunile de iarnă și încălzirea globală?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.01.2023

În timp ce legătura dintre încălzirea globală și valurile de căldură este directă, comportamentul furtunilor de iarnă este imprevizibil, fiind guvernat de o dinamică atmosferică complexă.

Lumea se încălzește tot mai mult, inclusiv iernile. Cu toate acestea, Statele Unite s-au confruntat în ultimii ani cu furtuni de iarnă severe, iar experții analizează mai atent legătura dintre aceste fenomene de frig extrem și schimbările climatice.

În timp ce legătura dintre încălzirea globală și valurile de căldură este una directă, comportamentul furtunilor de iarnă este guvernat de o dinamică atmosferică complexă, care este mai dificil de studiat.

Chiar și așa, „există anumite aspecte ale furtunilor de iarnă, în care legăturile cu schimbările climatice sunt destul de puternice și solide”, a declarat Michael Mann, climatolog la Universitatea din Pennsylvania, SUA.

De exemplu, încălzirea corpurilor de apă – lacuri sau oceane – influențează cantitatea de zăpadă căzută.

Comportamentul furtunilor de iarnă, guvernat de o dinamică atmosferică imprevizibilă

În Statele Unite, în jurul regiunii Marilor Lacuri, la granița cu Canada, apare un mecanism numit „zăpadă cu efect de lac”. Coliziunea dintre aerul rece dinspre nord cu apa mai caldă a acestor lacuri provoacă convecție, ceea ce duce la căderi de zăpadă.

„Cu cât temperaturile acelor lacuri sunt mai ridicate, cu atât mai multă umiditate este în aer și cu atât mai mare este potențialul pentru zăpezi cu efect de lac”, a scris Michael Mann într-o lucrare din 2018.

„Nu este surprinzător faptul că observăm o creștere pe termen lung a căderilor de zăpadă cu efect de lac pe măsură ce temperaturile s-au încălzit în ultimul secol.”

Cu toate acestea, nu există un consens cu privire la alte mecanisme, cum ar fi efectul schimbărilor climatice asupra vortexului polar și a curenților de aer din jet stream.

Vortexul polar este o masă de aer deasupra Polului Nord, situată la înălțime în stratosferă. Oamenii locuiesc în troposferă, iar stratosfera este situată chiar deasupra acesteia.

Lumea se încălzește tot mai mult

Aceasta este înconjurată de o bandă de aer în rotație, care acționează ca o barieră între aerul rece din nord și aerul mai cald din sud. Pe măsură ce vortexul polar slăbește, această bandă de aer începe să se unduiască și să ia o formă mai ovală, aducând mai mult aer rece spre sud.

Potrivit unui studiu din 2021, acest tip de perturbație apare tot mai des și se reflectă în următoarele două săptămâni mai jos în atmosferă, unde se află curentul cu jet, scrie Phys.org.

Acest curent de aer, care suflă de la vest la est, urmărind din nou granița dintre aerul rece și cel cald, face apoi serpentine astfel încât permite aerului rece din nord să pătrundă la latitudini mai mici, în special deasupra estului Statelor Unite

Ce cauzează aceste perturbări ale vortexului polar?

Ele ar fi legate de schimbările din Arctica, accelerate de schimbările climatice. Pe de o parte, topirea rapidă a gheții marine, iar pe de altă parte, o creștere a stratului de zăpadă în Siberia.

Totuși, acest ultim punct rămâne ,,o dezbatere activă în cadrul comunității științifice”, a mai spus Mann.

„Modelele climatice nu surprind încă toată fizica subiacentă care ar putea fi relevantă pentru modul în care schimbările climatice influențează comportamentul curentului cu jet.”

În anii următori vor fi necesare în continuare studii viitoare pentru a desluși misterul acestor reacții în lanț complexe.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Furtună severă în Statele Unite. „Este un război cu mama natură”

Cum sună o furtună de praf pe Marte? Ascultă AICI!

Canada, lovită de furtuna Fiona. Mii de oameni fără curent electric

De ce nu este indicat să faci duș pe timp de furtună?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase