Home » Natură » O nouă colonie de pinguini imperiali a fost depistată din spațiu

O nouă colonie de pinguini imperiali a fost depistată din spațiu

Publicat: 05.02.2023
O nouă colonie de pinguini imperiali a fost depistată din spațiu
Foto: @Hubert Neufeld/Unsplash

Fotografii din satelit care arată pete de excremente în zăpada și gheața din Antarctica de Vest au dezvăluit o colonie de pinguini imperiali necunoscută anterior.

O colonie de pinguini imperiali necunoscută până acum, una dintre cele doar 66 despre care se știe că există, a fost observată accidental în fotografiile satelitare ale Antarcticii de Vest, care arată în mod clar guanoul (excrementele) lor pătând gheața.

Se estimează că colonia găzduiește aproximativ 1.000 de păsări adulte, împărțite în 500 de perechi și puii lor, ceea ce o face o colonie relativ mică pentru un loc de reproducere a pinguinului imperial (Aptenodytes forsteri). Dar este un plus important la ceea ce se știe despre specie.

O nouă colonie de pinguini imperiali a fost observată din satelit

Peter Fretwell, de la British Antarctic Survey (BAS), a descoperit colonia în decembrie; dar anunțul a fost amânat astfel încât să coincidă cu Ziua de Conștientizare a Pinguinului, care are loc pe 20 ianuarie în fiecare an, scrie Live Science.

Fretwell se uita la pierderea gheții marine în fotografiile de la cei doi sateliți Copernicus Sentinel-2 ai Agenției Spațiale Europene (ESA) când a observat semnele distinctive ale unei colonii de pinguini imperiali. „Am putut vedea ceea ce părea o foarte mică pată maro pe gheață”, a spus el.

Fotografii cu rezoluție mai mare din aceeași zonă, realizate în octombrie de satelitul Maxar WorldView-3, care poate vedea obiecte de până la 30 de centimetri în diametru, au confirmat prezența coloniei de reproducere în apropiere de Verleger Point, a spus Fretwell.

Deoarece guanoul pinguinilor se acumulează și pătează gheața și zăpada cu o culoare maro intens, este mult mai ușor de văzut de departe decât pinguinii înșiși. Dar imaginile de înaltă rezoluție arată, de asemenea, pinguini individuali, reprezentați ca puncte minuscule, iar estimarea populației se bazează pe aceștia, a spus Fretwell.

Dispariția gheții

Coloniile de pinguini imperiali sunt adesea îndepărtate și dificil de studiat, dar oamenii de știință de la BAS au descoperit mai multe în fotografiile satelitare ale coastei Antarcticii în ultimii 15 ani. Cercetările recente prin satelit au sugerat chiar că ar putea fi cu aproximativ 20% mai mulți pinguini imperiali în Antarctica decât se estimase anterior.

Pinguinii imperiali se reproduc exclusiv pe gheață de mare. Totuși, această dependență de gheața de mare îi face pe pinguini vulnerabili la pierderea acesteia într-un climat care se încălzește; iar Antarctica de Vest a fost deja grav afectată.

„Anul trecut am avut cea mai mică întindere a gheții de mare înregistrată vreodată în Antarctica și anul acesta este și mai rău, timp de doi ani consecutivi. Se estimează că vom pierde probabil cel puțin 80% din coloniile de pinguini înainte de sfârșitul secolului”, a spus Fretwell.

Din cauza acestei amenințări a schimbărilor climatice, pinguinii sunt acum trecuți ca specii amenințate în conformitate cu Legea privind speciile pe cale de dispariție din SUA.

Cum arată o colonie de pinguini imperiali?

Pinguinii imperiali sunt cei mai înalți și mai grei dintre toți pinguinii, ajungând de obicei până la 100 cm înălțime și cântărind până la 45 de kilograme. Ei își iau numele de la penajul lor dramatic negru, alb și galben.

O colonie de pinguini imperiali își petrece cea mai mare parte a verii în Antarctica scufundându-se după pești, crustacee și krill. Pinguinii se reproduc în lunile întunecate de iarnă pe suprafața gheții, uneori la mai mult de 50 de kilometri de ocean și unde temperaturile pot scădea până la -60°Celsius.

Pinguinii care nu miros urât

Fretwell a vizitat recent Antarctica pentru a observa o altă mare colonie de pinguini cu ajutorul unei drone, pentru a confirma estimările numerice ale coloniilor de reproducere văzute doar în fotografiile din satelit.

Și chiar dacă s-a apropiat suficient de mult încât să simtă mirosul de excremente de pinguin, cercetătorul a spus că nu e un miros atât de puternic.

Deoarece coloniile de pinguini imperiali se află pe gheață, o mare parte din guano este înghețat și nu miroase, spre deosebire de coloniile de pinguini care se înmulțesc printre stânci, unde mirosul poate fi intens. „Imperialii sunt mai impunători și nu la fel de mirositori ca alți pinguini”, a spus el.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Ce înălțime are un pui de girafă la naștere?

Test de cultură generală. Care este cea mai grea insectă din lume?

Tardigradele pot supraviețui înghețului prin oprirea ceasului biologic

Penele păsărilor marine sunt afectate chiar și de cele mai mici cantități de petrol

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase