Home » Natură » Test de cultură generală. Ce memorie au peștișorii aurii?

Test de cultură generală. Ce memorie au peștișorii aurii?

Publicat: 14.02.2023
Test de cultură generală. Ce memorie au peștișorii aurii?
Foto: @Pouria Oskuie/Unsplash

Carașii aurii sunt cunoscuți pentru nuanțele lor portocalii și pentru memoria incredibil de scurtă. O zicală obișnuită susține că aceste creaturi au o memorie de doar 3 secunde. Dar ce memorie au peștișorii aurii, de fapt?

Ce memorie au peștișorii aurii? Faptul că acești pești ar avea o memorie de 3 secunde este un mit și nu are nicio susținere științifică, dar, chiar și așa, s-a răspândit în credința populară timp de decenii.

„Ceea ce este uimitor este că (durata memoriei, n.r.) este cam la fel oriunde în lume. În unele locuri este de 2 secunde, iar în altele, 10; dar este întotdeauna scurtă”, a declarat Culum Brown, expert în cogniția peștilor la Universitatea Macquarie, din Australia.

Ce memorie au peștișorii aurii?

În realitate, carașii aurii (Carassius auratus) au memoria mult mai lungă, aceasta întinzându-se de-a lungul mai multor săptămâni, luni și chiar ani, a spus Brown. Și știința care susține acest lucru există de mai bine de 60 de ani, scrie Live Science.

„Știm despre memoria destul de bună a carașilor aurii încă din anii 1950 și 1960. În ciuda a ceea ce crede toată lumea, ei sunt de fapt foarte inteligenți”, a spus Brown.

Brown a studiat inteligența peștilor, inclusiv a carașilor aurii, de mai bine de 25 de ani și crede că concepția greșită vine dintr-o combinație de ignoranță despre inteligența peștilor în general și vinovăție, deoarece proprietarii de animale de companie îi țin adesea în acvarii mici și plictisitoare.

Inteligența carasului auriu

Carașii aurii au memorii atât de impresionante încât sunt adesea folosiți ca model comun pentru studiul memoriei și al învățării la pești, a spus Brown. Ca rezultat, „există mii de studii pe carașii aurii care arată că peștii au memorii excelente. Și rata cu care sunt publicate aceste studii crește exponențial”, a spus Brown.

Majoritatea acestor studii implică hrana. De exemplu, dacă carașii aurii sunt hrăniți doar pe o parte a acvariului, ei vor învăța rapid și își vor aminti să rămână pe acea parte în timpul orelor de hrănire, indiferent dacă sunt hrăniți efectiv sau nu, a spus Brown.

În mod similar, dacă împingerea unei vâsle roșii le aduce o recompensă alimentară, dar una albastră nu, carașii aurii învață rapid să o împingă pe cea roșie și nu pe cea albastră și vor continua să arate o preferință pentru acea culoare mult timp după terminarea experimentului. Aceste tipuri de experimente au fost reluate folosind alte indicii, cum ar fi bule și chiar muzică, a spus Brown.

Carașii aurii sunt, de asemenea, buni la rezolvat probleme și au fost învățați să scape de plase și să navigheze în labirinturi, a spus Brown. Ei își pot aminti cum să repete aceste sarcini la săptămâni și chiar luni mai târziu, a spus Brown.

Alte dovezi sugerează că carașii aurii pot recunoaște și își pot aminti alți indivizi, chiar și după perioade lungi de separare, a spus Brown.

Ce spun deținătorii de peștișori aurii?

Pe lângă aceste constatări, există o mulțime de dovezi anecdotice de la proprietarii de carași aurii, care observă adesea comportamente complexe la animalele lor de companie atunci când interacționează cu ei. Unii chiar susțin că peștii lor aurii îi pot recunoaște dintre mai mulți oameni.

Este greu de identificat un interval de timp exact pentru memoria carașilor aurii, având în vedere că unele amintiri sunt mai notabile decât altele. Este mai probabil să vă amintiți un eveniment înfricoșător, de exemplu, decât unul banal, a spus Brown. Dar dacă amintirile peștilor aurii durează zile, săptămâni, luni sau ani, putem să spunem cu siguranță că durează mai mult de 3 secunde.

Carașii aurii îngrijiți corespunzător pot trăi 20 de ani, așa că proprietarii ar trebui să ia în considerare achiziționarea unor acvarii mari, cu obiecte de îmbogățire și pești însoțitori, precum și să-și facă timp pentru a se juca cu ei și a-i învăța trucuri, a spus Brown. La urma urmei, niciun proprietar nu și-ar dori ca peștele său să aibă amintiri neplăcute.

Vă recomandăm să citiți și:

Tot mai multe dovezi indică faptul că urșii nu sunt carnivori

Pitonii pot înghiți aproape orice. Totuși, cum reușesc?

Imagini în premieră mondială arată marele rechin alb devorat de orci

Broaștele negre de la Cernobîl arată evoluția în plină acțiune

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase