Home » Natură » Valul din Arizona, minunea geologică care s-a format în 190 de milioane de ani

Valul din Arizona, minunea geologică care s-a format în 190 de milioane de ani

Valul din Arizona, minunea geologică care s-a format în 190 de milioane de ani
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.04.2023

Foarte puține caracteristici ale rocilor se pot compara cu Valul din Arizona, SUA. Cu stratele sale învolburate și forme ondulate, această formațiune stâncoasă este o minune geologică care a fost creată în 190 de milioane de ani.

Valul poate fi găsit în zona Coyote Buttes North din platoul Colorado, chiar la granița dintre statele americane Utah și Arizona.

Formațiunea este făcută din gresie, care este relativ predispusă la eroziune din cauza apei și a vântului pe perioade lungi. Gresia este o rocă sedimentară care prezintă adesea acest efect distinctiv de dungi atunci când este tăiată, creat de stratele de depozite, care s-au compactat și cimentat în timp, potrivit IFL Science.

Cum s-a format Valul din Arizona?

La o altitudine de 1.593 de metri, Valul este format din două canale principale. Unul are o lățime de 19 metri și o lungime de 36 de metri. Celălalt are o lățime de doi metri și o lungime de 16 metri.

Modelele distincte de valuri, cu vârtejuri și dungi, au fost produse de forțe geologice străvechi, care au sculptat această zonă în perioada jurasică, în urmă cu aproape 190 de milioane de ani. Pământul arăta foarte diferit în acea perioadă: plăcile tectonice ale planetei erau unite într-un supercontinent uriaș numit Pangeea, iar dinozaurii cutreierau Pământul. De asemenea, această parte a lumii era mult mai umedă decât este astăzi.

La început a fost un grup de dune de gresie Navajo, dar fluxurile de apă au început să sape șanțuri înguste. Pe măsură ce furtuna de nisip s-a erodat încet, canalele au devenit mai largi și fluxurile de apă au devenit mai puternice.

În cele din urmă, vântul a intervenit și a terminat lucrarea, sculptând adâncurile care prezintă un model cu dungi, datorită geologiei sedimentare stratificate.

Culorile dungate ale straturilor sedimentare ale valului sunt produse de diferite minerale, cum ar fi calciul, manganul și oxidul de fier, care s-au depus de-a lungul mileniilor.

Pare un proces ușor, dar s-a desfășurat pe parcursul a milioane și milioane de ani.

Natura prețioasă a geologiei limitează numărul excursioniștilor

Priveliștea dată de valuri este căutată de excursioniști și fotografi din motive evidente. Cu toate acestea, din cauza naturii prețioase a geologiei, accesul este limitat, iar oamenii trebuie să ridice un permis de la Biroul de Gestionare a Terenurilor din SUA.

Sute de persoane solicită zilnic permise, dar agenția permite doar 64 de persoane pe zi. În 2018, s-a estimat că peste 200.000 de persoane au depus cereri, dar au fost acordate doar 7.300.

Vă mai recomandăm și: 

Un scoțian a stabilit un record mondial în Strâmtoarea Cook

Originea celui mai lung fluviu de pe Pământ ridică mari semne de întrebare

Ce a fost Drumul Mătăsii și de ce a fost atât de important?

„Prescripția de natură”. Puterea pe care o poate avea o singură doză de aer liber

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase