Home » Natură » Peștera cristalelor și misterele sale. Are formă de potcoavă și măsoară 109 metri lungime

Peștera cristalelor și misterele sale. Are formă de potcoavă și măsoară 109 metri lungime

Publicat: 08.04.2023

Peștera cristalelor este o cameră mare care conține cristale gigantice în mina Naica, situată în statul mexican Chihuahua. Camera a fost descoperită în aprilie 2000, în timpul operațiunilor miniere de excavare a unui nou tunel în căutarea unor depozite de argint, zinc și plumb.

De la începutul secolului XX, excavarea de noi galerii și tuneluri a dus la descoperirea unor cavități naturale care conțin cristale de selenit, o varietate cristalină incoloră de gips.

Cavitățile apar în apropierea unor fracturi în roca calcaroasă, pe o falie care se află deasupra unei camere magmatice subterane, scrie Heritage Daily.

În urmă cu aproximativ 26 de milioane de ani, activitatea vulcanică a format Muntele Naica atunci când o movilă de magmă s-a încordat în sus. Acest lucru a forțat anhidritul în cavități, care rămâne stabil la temperaturi de peste 58 de grade Celsius.

O cameră mare care conține cristale gigantice în mina Naica din Chihuahua

Pe măsură ce magma s-a răcit, scăderea temperaturii a creat condițiile pentru ca anhidritul să se dizolve, îmbogățind apa cu minerale precum sulfatul și calciul, formând cristale de gips selenit (CaSO4 – 2 H2O).

Peștera Cristalelor este o cavitate în formă de potcoavă care măsoară 109 metri lungime și are un volum de 5.000 – 6.000 de metri cubi.

În interiorul cavității se află cristale gigantice de selenit, dintre care cel mai mare măsoară 11,4 metri și cântărește aproximativ 12 tone, în timp ce podeaua cavității este acoperită cu blocuri cristaline perfect fațetate.

Datarea cu uraniu-toriu a plasat vârsta maximă a cristalelor gigantice la aproximativ 500.000 de ani, deși, o măsurare a ratei de creștere la (1,4±0,2)×10-5 nm/s sugerează că ar fi putut dura până la 1 milion de ani pentru a ajunge la dimensiunea lor actuală.

Peștera Cristalelor este o cavitate în formă de potcoavă

Temperaturile din cavitate pot ajunge la 58 °C cu o umiditate de 90 până la 99 %, ceea ce face ca aceste condiții să fie extrem de periculoase pentru oameni.

În 2017, s-a descoperit că aceste cristale conțineau bacterii și archaea care au fost adormite mult timp. Deși microbii au fost înveliți în urmă cu 10.000-50.000 de ani, o echipă de la Institutul de Astrobiologie al NASA din Moffett Field a reușit să reînvie organismele în laborator.

În urma închiderii activităților miniere la nivelul Peșterii Cristalelor, cavitatea s-a umplut de apă, împiedicând orice altă explorare.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Povestea sângeroasă a masacrului viking din Peștera Dunmore

O peșteră plină de cochilii de crabi a arătat că neanderthalienii mâncau aproape la fel de bine ca oamenii moderni

Peștera secretă a Cavalerilor Templieri? Locul ascunde figuri înfricoșătoare și instrumente de tortură

Victimele mayașilor erau legate înainte de a fi sacrificate. Ce ascunde „Peștera terorii”?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase