Home » Natură » Test de cultură generală. Care este cea mai rapidă insectă zburătoare?

Test de cultură generală. Care este cea mai rapidă insectă zburătoare?

Test de cultură generală. Care este cea mai rapidă insectă zburătoare?
Foto: Andre Karwath/Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.5
Publicat: 03.05.2023

Dacă ai încercat vreodată să prinzi o insectă zburătoare în casă, știi cât de repede se poate mișca. Unele insecte trec prin aer cu viteze mai mari de 48 de kilometri pe oră, în timp ce efectuează acrobații uimitoare. Care este cea mai rapidă insectă zburătoare?

Deși molia șoim (cunoscută și sub numele de molia colibri) a fost înregistrată având o viteză impresionantă de 54 km/h, este abia a doua cea mai rapidă insectă înregistrată.

Potrivit Smithsonian, titlul de cea mai rapidă insectă zburătoare îi aparține libelulei, care poate atinge o viteză record de 56 km/h.

Care este cea mai rapidă insectă zburătoare?

Libelulele se găsesc cel mai frecvent lângă iazuri și lacuri. De asemenea, pot fi găsite plutind în apropierea parcărilor cu acoperiș negru, deoarece pot confunda aceste suprafețe reflectorizante cu un corp de apă, conform Terminix.

Potrivit entomologilor de la Smithsonian, se crede că libelulele există de 300 de milioane de ani și au fost printre primele creaturi înaripate care au evoluat. Libelulele nord-americane variază în funcție de regiune, dar specii precum Rhionaeschna multicolor sunt active peste tot. Libelulele pot fi găsite pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii.

De ce sunt libelulele atât de rapide?

Libelula este rapidă datorită structurii unice a corpului și a aripilor. Aceste calități îi permit să accelereze în moduri în care alte insecte nu pot. Iată câteva alte informații interesante pe care poate nu le știi despre libelulă:

  • Asemenea unui avion, libelulele sunt concepute pentru un zbor lin. Corpurile lor lungi și conice canalizează aerul peste și pe sub aripi și abdomen pentru a minimiza rezistența;
  • Deși majoritatea insectelor au aripi fixe care se mișcă simultan, libelulele au aripi pe care le pot mișca în mod independent în sus și în jos sau înainte și înapoi;
  • Libelulele pot zbura în orice direcție aleg, chiar și înapoi sau cu susul în jos. De asemenea, pot executa viraje în ac de păr la viteză maximă sau „cu încetinitorul”, sau chiar să zboare într-un punct fix ca un elicopter.

Pentru ce își folosește viteza cea mai rapidă insectă zburătoare?

Libelulele sunt vânători. Ele atacă alte insecte zburătoare și își folosesc viteza și agilitatea pentru a putea să le prindă pe acestea din aer.

Un studiu de cercetare realizat de Universitatea Harvard și Fundația Națională pentru Știință (SUA) a folosit camere de mare viteză pentru a înregistra libelulele. În cadrul studiului, libelulele au prins 90% dintre musculițele de oțet pe care le-au țintit, prinzând-o rapid pe fiecare cu picioarele. După o captură, libelulele își răstoarnă corpurile cu susul în jos și, de obicei, consumă prada în timp ce sunt încă în zbor.

Libelulele sunt dăunătoare sau benefice?

Libelulele nu le sunt dăunătoare oamenilor.

De fapt, libelulele sunt un mare atu în lunile de primăvară și vară, când țânțarii sunt mai activi. O singură libelulă poate consuma sute de țânțari pe zi.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce sunete produce girafa?

Abundența și diversitatea liliecilor sunt cele mai mari în pădurile din estul Ucrainei

Chiar și păsările au personalitate. Cum le ajută în lupta cu schimbările climatice?

O inteligență uimitoare. Ce are în comun creierul uman cu cel al caracatițelor?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase