Home » Natură » Abundența și diversitatea liliecilor sunt cele mai mari în pădurile din estul Ucrainei

Abundența și diversitatea liliecilor sunt cele mai mari în pădurile din estul Ucrainei

Publicat: 23.12.2022

Liliecii europeni care locuiesc în păduri necesită structuri de pădure complexe atât la nivel de micro-habitat, cât și la nivel de peisaj pentru reproducerea de succes din timpul verii. În special, rezultatele din regiunea Harkov (estul Ucrainei) demonstrează că arboretele mari de păduri mature mai vechi de 90 de ani au îmbunătățit reproducerea, abundența și diversitatea liliecilor.

Abundența și diversitatea liliecilor au crescut de la parcelele montane înconjurate de terenuri agricole și până la parcelele riverane sau de pe malul apei cu acoperire forestieră înaltă.

Acestea sunt rezultatele unei lucrări recent publicate în revista Forests de o echipă internațională de autori de la Centrul de Reabilitare a Liliecilor din Ucraina (UBRC) și Institutul Leibniz pentru Cercetarea Grădinii Zoologice și a Faunei Sălbatice (Leibniz-IZW), din Germania.

De ce este studiată diversitatea liliecilor din estul Ucrainei?

Pădurile mature de foioase sunt tipul de pădure cel mai vizat pentru exploatare din cauza veniturilor potențiale ridicate din vânzarea lemnului pe piețele internaționale. Biodiversitatea asociată cu aceste arboreturi forestiere este, prin urmare, amenințată la nivel mondial. Un grup de specii care reprezintă o țintă cheie de conservare sunt liliecii.

În investigația lor, echipa științifică condusă de Dr. Anton Vlaschenko, de la UBRC, și Dr. Viktoriia Radchuk, de la Leibniz-IZW, s-a întrebat cum este afectată diversitatea liliecilor de tipurile de acoperire a solului și de vârsta arboretelor forestiere din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, într-un zonă de la granița dintre silvostepă și zona de stepă.

Pădurile de foioase fragmentate, tipice pentru această regiune, sunt comune pentru regiunile temperate, dar relațiile dintre bogăția speciilor de lilieci, acoperirea solului și structura pădurii rămân în mare parte puțin studiate. Cu toate acestea, înțelegerea unor astfel de relații este de o importanță cheie pentru proiectarea măsurilor eficiente de conservare, notează Phys.org.

Pădurile din Harkov

Rezultatele au arătat că intensitatea exploatării forestiere în regiunea de studiu a diferit între districte și nu a fost legată de cantitatea de păduri mature. Acest lucru le-a permis oamenilor de știință să studieze modul în care ansamblurile de lilieci au fost influențate de ponderea tăierilor uniforme și a pădurilor mature.

„Rezultatul cel mai evident a fost o creștere clară a diversității liliecilor în apropierea habitatelor fluviale, sporită și mai mult de prezența pădurilor mature cu o vârstă medie de peste 90 de ani”, spune coautorul dr. Yehor Yatsiuk, de la Universitatea din Tartu, Estonia.

„Deși pădurile vechi reprezintă 22% din toate pădurile din regiunea Harkov, combinația dintre pădurile mature de stejar și habitatele fluviale acoperă suprafețe mult mai mici, limitând considerabil zonele potrivite pentru lilieci”, a continuat el.

Studiul despre diversitatea liliecilor a durat mai mult de un deceniu

„Datele de teren utilizate în acest studiu au fost colectate pe o perioadă lungă de timp, în mai mult de zece ani de expediții pe teren pe timpul verii. A fost un efort continuu și o muncă grea. Am campat în corturi și am petrecut sute de nopți nedormite lângă plasele chiropterologice”, spune dr. Anton Vlaschenko.

„Mai târziu, am avut și câteva provocări când am analizat aceste date. Am fost aproape de a finaliza manuscrisul la sfârșitul anului 2021. Colaborarea cu oamenii de știință Leibniz-IZW și, după februarie 24, 2022, bursa de trei luni pentru mine și membrii echipei noastre oferită de Leibniz-IZW a însemnat că am putut finaliza această lucrare”, a continuat el.

„Prima dată când am participat la cercetarea de teren privind liliecii a fost în 2009, ca student la licență. Datele culese atunci au contribuit la lucrarea actuală. De atunci, liliecii au devenit marea mea pasiune și focus grup pentru cercetarea mea actuală. Prin investigarea cerințelor ecologice ale unor astfel de animale enigmatice, înțelegem mai bine pârghiile ecologice ale lumii naturale”, adaugă coautorea Dr. Kseniia Kravchenko, de la UBRC și Leibniz-IZW.

Un studiu util pentru conservarea speciilor vulnerabile

„Cercetarea mea se concentrează pe asocierile dintre distribuția istorică a pădurilor și gestionarea speciilor de animale din estul Ucrainei. În ultimele decenii, am observat o creștere a intensității tăierilor în această regiune. Scopul nostru este de a asigura protecția biodiversității pădurilor de aici. În urmă cu zece ani, am inițiat o serie de proiecte menite să cerceteze cele mai vechi și cele mai mari păduri de aici, cu accent principal pe mai multe grupuri de specii vulnerabile, de la melci de uscat până la păsări de pradă și lilieci”, completează dr. Yehor Yatsiuk.

„Studiul nostru arată că pădurile vechi și habitatele fluviale sunt benefice pentru activitatea de reproducere a liliecilor, pentru diversitatea liliecilor și pentru compoziția generală a comunității. Faptul că vedem același răspuns la structura peisajului pe toate nivelurile de organizare ecologică subliniază importanța conservării stejarilor maturi și a habitatelor fluviale pentru conservarea diversității liliecilor din regiune”, spune dr. Viktoriia Radchuk.

„Mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu cercetătorii de lilieci din Harkov, entuziasmul și spiritul lor de grup m-au inspirat”, a mai spus ea.

Vă recomandăm să citiți și:

Pitonii pot înghiți aproape orice. Totuși, cum reușesc?

Imagini în premieră mondială arată marele rechin alb devorat de orci

Broaștele negre de la Cernobîl arată evoluția în plină acțiune

Un „rechin” străvechi din China este cel mai bătrân strămoș cu fălci al oamenilor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase