Home » Natură » Test de cultură generală. De unde vin albinele?

Test de cultură generală. De unde vin albinele?

Test de cultură generală. De unde vin albinele?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.07.2023

Este posibil ca albinele occidentale să fi evoluat mai întâi în nordul Europei înainte de a se răspândi în Asia și Africa, sugerează o nouă analiză.

Noua descoperire, publicată recent în revista Scientific Reports, contrazice viziunea tradițională asupra originii albinelor. „Teoria acceptată este că albinele europene au evoluat din Africa sau Asia”, a declarat Steve Carr, profesor de biologie la Universitatea Memorial din Newfoundland, Canada.

Noua analiză arată că albinele occidentale (Apis mellifera), au apărut în nordul Europei, în urmă cu 780.000 de ani, înainte de a se răspândi prin sud-estul Europei, în Africa de Est și Arabia, cu 660.000 de ani în urmă. Albinele s-au îndreptat apoi spre sud, în Africa Subsahariană, în urmă cu aproximativ 192.000 de ani, potrivit Live Science.

Albinele își au originea în nordul Europei

Pentru a urmări traseul albinelor pe planetă, Carr a analizat ADN-ul de la 78 de albine ce acoperă 22 de subspecii ale albinei occidentale. Prin compararea secvențelor genetice de la diferite subspecii, Carr a identificat care subspecii erau cele mai asemănătoare din punct de vedere genetic între ele și, prin urmare, cum s-au răspândit populațiile de albine în diferite regiuni de-a lungul timpului.

La fel ca un arbore genealogic, secvențele de ADN s-au schimbat încet, pe măsură ce albinele s-au ramificat în diferite regiuni, astfel încât Carr a putut urmări modul în care au migrat în timp. Analiza sa a arătat că acestea își au originea în nordul Europei și s-au schimbat din ce în ce mai mult pe măsură ce se îndreptau spre sud.

Carr a spus că un punct forte al analizei sale a fost faptul că a inclus mai multe subspecii și genomuri de albine decât majoritatea studiilor anterioare care au încercat să descopere originile albinei occidentale.

Însă unii experți nu au fost de acord cu ideile concluzive ale lui Carr.

„Un număr mai mare de subspecii este cu siguranță întotdeauna mai bun, deoarece ajută la descoperirea unor modele diferite pe care nu le-am văzut până acum”, a declarat Kathleen Dogantzis, care studiază genetica albinelor la Universitatea York din Canada și care nu a fost implicată în analiză.

Cu toate acestea, rezultatele lui Carr sunt „similare cu studiile precedente care susțin că albina este originară din Asia de Vest sau Africa de Nord”, a declarat Dogantzis.

Înțelegerea modului în care au evoluat albinele

Atunci când vine vorba de originea albinelor producătoare de miere, „căutarea celui mai consecvent răspuns este, probabil, cea mai bună alegere de a acționa”, a spus Dogantzis.

Oricare ar fi răspunsul, „înțelegerea modului în care au evoluat albinele ar putea fi benefică pentru oameni”, a spus Carr.

„Albinele sunt foarte importante, ele produc miere, produc ceară, sunt și polenizatoare. Diferite subspecii fac miere mai bună decât altele sau nu te înțeapă la fel de rău, așa că dacă putem înțelege cum relaționează între ele, acest lucru ne poate ajuta să le alegem pe cele potrivite pentru diferite sarcini”, a adăugat Carr.

Vă mai recomandăm și: 

Pietre „trase la tigaie”, preparatul tradițional chinezesc vechi de sute de ani

Un oraș mayaș pierdut a fost redescoperit în jungla mexicană

ADN-ul se poate plia sub forme complexe ca să efectueze funcții noi în organism

Tot ce poate n-ai știut despre Challenger Deep, cel mai adânc punct de pe Pământ

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase