Home » Natură » Tot ce poate n-ai știut despre Challenger Deep, cel mai adânc punct de pe Pământ

Tot ce poate n-ai știut despre Challenger Deep, cel mai adânc punct de pe Pământ

Publicat: 27.06.2023

Așa cum suprafața terestră a Pământului are vârfuri și văi enorme, lumea oceanică ascunde o topografie variată. Iată 6 informații interesante despre cel mai adânc punct de pe Pământ, Challenger Deep.

Probabil cea mai intrigantă dintre caracteristicile oceanice este Groapa Marianelor, o prăpastie din vestul Oceanului Pacific care se întinde pe mai mult de 2.540 de kilometri și găzduiește Challenger Deep, cel mai adânc punct cunoscut de pe suprafața Pământului, care ajunge până la aproape 11.000 de metri sub apă.

Această fosă oceanică se află la o adâncime de aproape trei ori mai mare decât locul unde se află epava lui RMS Titanic în Oceanul Atlantic și este mai adâncă decât înălțimea Muntelui Everest.

Iată câteva curiozități despre această fosă oceanică!

Regizorul „Titanic” este unul dintre puținii oameni care au fost acolo

Puține expediții umane s-au aventurat în această fosă oceanică.

Prima s-a desfășurat în 1960, cu ajutorul batiscafului Trieste, un tip de submersibil pentru scufundări libere. În timpul coborârii, pasagerii Jacques Piccard și Don Walsh au spus că au fost uimiți să vadă creaturi vii acolo unde oamenii de știință și-au imaginat cândva că este imposibil ca ceva să supraviețuiască, scrie CNN.

„Imediat, toate preconcepțiile noastre despre ocean au fost contrazise”, a spus dr. Gene Feldman, oceanograf emerit la NASA. El și-a petrecut mai bine de 30 de ani la agenția spațială.

James Cameron, regizorul filmului „Titanic” din 1997, a fost următorul explorator. Cameron a pilotat un submersibil (la a cărui proiectare a ajutat și el) până la aproximativ 10.908 metri, stabilind un record mondial în 2012.

În acel mai adânc loc de pe Pământ a fost găsită și o pungă de plastic

Un alt explorator care a coborât în fosa oceanică a fost Victor Vescovo, un investitor din Texas care a călătorit la 10.927 de metri adâncime, stabilind un nou record mondial în 2019.

Vescovo a oferit o perspectivă deprimantă asupra impactului umanității asupra acestor locații îndepărtate și aparent de neatins atunci când a observat o pungă de plastic și ambalaje pe fundul Gropii Marianelor.

De atunci, doar câțiva exploratori au călătorit la Challenger Deep, dar expedițiile nu sunt obișnuite, iar călătoria este extrem de periculoasă.

Pentru fiecare 10 metri de coborâre sub suprafața oceanului, presiunea asupra unui obiect crește cu o atmosferă, potrivit Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosferă (NOAA) din SUA. O excursie în aceste locuri adânci poate pune un vas sub o presiune care este „echivalentă cu 50 de avioane de pasageri”, a remarcat Feldman.

Curiozități despre Challenger Deep: se află în zona hadală

La fel ca atmosfera Pământului, oceanul poate fi descris în termeni de straturi.

Porțiunea cea mai superioară este numită zonă epipelagică sau zonă de lumină solară și se extinde doar până la 200 de metri adâncime, conform NOAA.

Zona mezopelagică, sau așa-numita zonă crepusculară, se întinde de la capătul zonei de lumină solară până la aproximativ 1.000 de metri adâncime.

Apoi există zona batipelagică, numită și zona „miezului nopții”, și, sub aceasta, zona abisopelagică, sau zona abisală, care se întinde de la 4.000 de metri până la 6.000 de metri adâncime. Asta înseamnă 6 kilometri sub apă. În zona abisală pot supraviețui puține forme de viață, apa este complet lipsită de lumină, iar temperaturile sunt aproape de îngheț.

Dar Challenger Deep se află și mai departe, în zona hadalpelagică sau zona hadală. Aceasta poartă numele lui Hades, zeul grec al lumii de dincolo, despre care se credea că conduce morții.

Este casă pentru viață acvatică unică și vulcani noroioși

Zona hadală este unul dintre cel mai puțin explorate habitate de pe Pământ. La adâncimi zdrobitoare, fără lumină solară, s-a crezut pentru mult timp că nimic nu poate supraviețui acolo. Dar această idee a fost infirmată.

„Chiar și în partea de jos, viața există. În 2005, organisme mici unicelulare numite foraminifere, un tip de plancton, au fost descoperite în fosa oceanică”, potrivit NOAA. Descoperirile din Challenger Deep au inclus aflorimente stâncoase colorate și castraveți de mare.

O serie de vulcani noroioși subacvatici și gurile hidrotermale din Groapa Marianelor susțin, de asemenea, forme de viață neobișnuite, potrivit NOAA. Deși din gurile hidrotermale ale vulcanilor noroioși iese o apă extrem de acidă și de fierbinte, speciile exotice și organismele microscopice sunt capabile să supraviețuiască.

În absența luminii soarelui, creaturile beneficiază în schimb de apele bogate în nutrienți emise de gurile hidrotermale. Mediul care susține viața este rezultatul reacțiilor chimice dintre apa de mare și magma care se ridică de sub fundul oceanului.

Curiozități despre Challenger Deep: Groapa Marianelor a fost desemnată monument național al SUA în 2009

Marianas Trench Marine National Monument a fost înființat în 2009, parțial pentru a proteja organismele rare care se dezvoltă în adâncurile sale.

Obiectele de interes includ ecosistemul de adâncime și formele sale de viață, cum ar fi creveții și crabii de adâncime și, mai sus în coloana de apă, recifele de corali pietroși.

„Marea biodiversitate a munților submarini și a gurilor hidrotermale merită conservată”, transmite NOAA. Monumentul național protejează aproximativ 246.049 de kilometri pătrați.

Încă nu se știe exact cât de adâncă este această fosă oceanică

Fundul oceanului rămâne unul dintre cele mai misterioase locuri din Univers. De fapt, „avem hărți mai bune ale Lunii și ale planetei Marte decât cele ale propriei noastre planete”, a declarat anterior Feldman pentru CNN.

Deși oamenii explorează suprafața oceanului de zeci de mii de ani, doar aproximativ 20% din fundul apelor a fost cartografiat, conform datelor din 2022 de la NOAA.

Având în vedere interesul ridicat față de Groapa Marianelor, cercetătorii au făcut mai multe eforturi pentru a oferi imagini din ce în ce mai detaliate ale caracteristicilor sale. Dar acest lucru nu este ușor: din cauza vastității și adâncimii celei mai inferioare zone oceanice, oamenii de știință trebuie să se bazeze pe tehnologie de sonar sau acustică pentru a încerca să ofere o imagine completă a ceea ce este mai jos.

Deoarece instrumentele și tehnologia se îmbunătățesc în mod constant, adâncimea estimată a Challenger Deep a fost actualizată recent, în 2021, ca fiind de aproximativ 10.935 de metri.

Vă recomandăm să citiți și:

„Atlantificarea” Oceanului Arctic a început! Un cercetător a făcut o descoperire neașteptată

Cei mai înalți, mai reci și mai rari nori de pe Pământ pot fi văzuți din nou

„Poarta către Lumea de Dincolo” din Siberia dezvăluie secrete vechi de 650.000 de ani

Sute de specii noi au fost descoperite în una dintre cele mai diverse zone din lume

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase