Home » Natură » Test de cultură generală. Cum fac albinele miere?

Test de cultură generală. Cum fac albinele miere?

Publicat: 17.01.2023

Mierea poate fi consumată în diferite feluri, cum ar fi întinsă pe pâine sau folosită la îndulcirea ceaiului. Cum fac albinele miere?

Un lichid gros, auriu, produs de albinele harnice, mierea este făcută din nectarul plantelor cu flori și este păstrată în interiorul stupului pentru a fi consumată în perioadele de deficit.

Dar cum fac albinele miere? Albinele își folosesc limba lungă, precum un tub pentru a extrage nectarul (un lichid zaharos) din flori, pe care îl depozitează în stomacul de miere. Mișcându-se în acest stomac, nectarul se amestecă cu enzime care îi transformă compoziția chimică și pH-ul, făcându-l mai potrivit pentru depozitarea pe termen lung.

Cum fac albinele miere?

Când o albină se întoarce în stup, ea transmite nectarul unei alte albine regurgitând lichidul în gura celeilalte albine. Acest proces de regurgitare se repetă până când nectarul parțial digerat este în final depus într-un fagure.

Odată ajuns în fagure, nectarul încă este un lichid care nu seamănă deloc cu mierea groasă pe care o folosim la micul dejun. Pentru a scoate toată apa în plus din miere, albinele ventilează fagurele cu aripile lor, în efortul de a accelera procesul de evaporare.

Când cea mai mare parte a apei s-a evaporat din fagure, albina sigilează fagurele cu o secreție de lichid din abdomen, care în cele din urmă se întărește și formează ceara de albine. Departe de aer și apă, mierea poate fi păstrată la nesfârșit, oferindu-le albinelor sursa de hrană perfectă pentru lunile reci de iarnă, explică Live Science.

Consumatori de miere

Dar albinele nu sunt singurele care tânjesc după alimentul dulce. Oamenii, urșii, bursucii și alte animale se folosesc de magaziile de iarnă ale prietenilor lor înaripați pentru a recolta miere.

De fapt, până când zahărul a devenit disponibil la scară largă în secolul al XVI-lea, mierea a fost principalul îndulcitor din lume, Grecia antică și Sicilia fiind printre cele mai cunoscute centre istorice pentru producția de miere.

Culoarea, gustul, aroma și textura mierii variază foarte mult în funcție de tipul de floare pe care o frecventează o albină. Mierea de trifoi, de exemplu, diferă foarte mult de mierea recoltată de la albinele care frecventează un câmp de lavandă.

Vă recomandăm să citiți și:

Un studiu arată că vitamina D ajută la funcționarea mai bună a creierului

Consumul de alimente ultraprocesate duce la deteriorarea creierului

Mâncarea condimentată și alunele, un plus de sănătate pentru intestin

Cofeina poate îmbunătăți performanța atleților

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase