Home » Natură » Imagini extraordinare cu „Poarta către lumea de dincolo” din Siberia surprinse cu drona

Imagini extraordinare cu „Poarta către lumea de dincolo” din Siberia surprinse cu drona

Publicat: 30.07.2023

De ani întregi, pe măsură ce clima se încălzește, permafrostul din Siberia dă semne de colaps, doline apărând de nicăieri și bule de gaz erupând sub picioarele oamenilor. Cea mai mare și mai cunoscută dintre aceste doline este cunoscută de poporul local Yakutian drept „Poarta către lumea de dincolo” din Siberia.

În 2018, această anomalie creștea atât de rapid încât a dezvăluit păduri îngropate de mult timp, carcase și până la 200.000 de ani de înregistrări climatice istorice.

Acum, o dronă a fost trimisă în „Poarta spre lumea de dincolo” din Siberia de către Ruptly.tv, arătând de aproape amploarea fenomenului.

„Poarta spre lumea de dincolo” din Siberia, creată de topirea permafrostului

Cunoscut sub numele de craterul Batagaika, acesta este ceea ce se numește oficial „termocarst”. Multe dintre aceste termocarsturi au apărut în Siberia în ultimii ani, dar cercetătorii cred că Batagaika, datorită dimensiunii sale, ar putea fi o anomalie în zonă, situată la aproximativ 660 km nord-est de capitala regiunii, Yakutsk.

Depresiunea are o lungime de aproximativ 1 kilometru și o adâncime de 100 de metri, dar cercetările prezentate în 2016 sugerează că crește în dimensiune cu 10 metri pe an, în medie.

https://www.youtube.com/watch?v=mKdlYQ8yIMQ

Sursa: YouTube

Terenul a început să se scufunde în anii 1960, după ce pădurea din jur a fost defrișată și permafrostul a început să se dezghețe. Acum craterul continuă să crească pe măsură ce materialul de la bază se topește și mai mult din permafrostul subiacent este expus la aer.

„Craterul va înghiți probabil toată panta dealului înainte de a încetini”, a declarat geograful Mary Edwards, de la Universitatea din Southampton (Anglia), pentru NASA Earth Observatory în 2016.

„În fiecare an, de îndată ce temperaturile cresc peste nivelul de îngheț, va începe să se întâmple din nou. Odată ce ai expus așa ceva, este foarte greu să oprești”, a spus ea.

Ce informații despre trecutul planetei ne oferă dolina?

Instabilitatea regiunii nu este periculoasă doar pentru localnici. Există, de asemenea, îngrijorarea că, pe măsură ce gaura devine mai adâncă și mai mare, va expune depozitele de carbon care au fost închise timp de mii de ani.

În plus, virusuri străvechi au fost reînviate recent după ce au fost înghețate timp de eoni în Siberia, amintește Science Alert.

Dar nu toate sunt vești groaznice. Un studiu publicat în februarie 2017 în revista Quaternary Research a arătat că straturile expuse de crater ar putea dezvălui 200.000 de ani de date climatice. Asta în plus față de rămășițele conservate ale pădurilor îngropate de mult timp, probele antice de polen și chiar și rămășițele înghețate ale unui bou moscat, ale unui mamut și ale unui cal vechi de 4.400 de ani.

Poate că capacitatea de a înțelege mai multe despre schimbările climatice din trecutul planetei noastre ne va ajuta să ne pregătim mai bine pentru ceea ce urmează să vină.

Vă recomandăm să citiți și:

„Poarta către Lumea de Dincolo” din Siberia dezvăluie secrete vechi de 650.000 de ani

Test de cultură generală. Ce formă au picăturile de ploaie?

Cea mai mare falie continentală de pe Pământ se deformează

Pământul este la limită: gazele cu efect de seră au atins „un maxim istoric”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase