Home » Natură » Pământul este la limită: gazele cu efect de seră au atins „un maxim istoric”

Pământul este la limită: gazele cu efect de seră au atins „un maxim istoric”

Publicat: 11.06.2023

Gazele cu efect de seră au atins „un maxim istoric”, fapt ce a determinat o creștere a schimbărilor climatice cauzate de oameni într-un „ritm fără precedent”. Acest lucru se întâmplă, desigur, în ciuda promisiunilor din partea decidenților și a celor mai mari companii din lume de a renunța la combustibilii fosili.

O nouă analiză făcută de 50 de oameni de știință de renume a avertizat că încălzirea indusă de om a atins o medie de 1,14 grade Celsius peste nivelurile preindustriale în cel mai recent deceniu (2013-2022), în creștere de la 1,07 °C, cât era între 2010 și 2019.

Studiul explică că acest lucru rezultă direct din faptul că gazele cu efect de seră ating niveluri record. Echivalentul a 54 de gigatone de dioxid de carbon a fost eliberat în atmosferă în medie în fiecare an din ultimul deceniu.

Dacă această tendință nu este redusă urgent, atunci lumea va depăși pragul vital de 1,5 °C peste temperaturile preindustriale.

„Bugetul” pentru gazele cu efect de seră se epuizează rapid

„Chiar dacă nu suntem încă la o încălzire de 1,5°C, bugetul de carbon se va epuiza probabil în doar câțiva ani, deoarece avem trei factori de încălzire: emisiile foarte mari de CO2, încălzirea din creșterea altor emisii de GES (gaze cu efect de seră) și încălzirea din reducerea poluării”, a declarat profesorul Piers Forster, director al Centrului Priestley pentru Viitorul Climatic din cadrul Universității din Leeds (Anglia).

„Dacă nu vrem să ratăm obiectivul de 1,5°C, lumea trebuie să lucreze mult mai mult și mai urgent pentru a reduce emisiile”, a adăugat Forster.

O parte cheie a cercetării a analizat așa-numitul „buget de carbon”, o estimare a cât de mult carbon poate fi emis pentru a oferi o șansă de 50/50 de a menține temperaturile globale în pragul de 1,5°C. Conform constatărilor, omenirea consumă rapid acest buget de carbon rămas, fără vreun semn de oprire, scrie IFL Science.

Ce șanse mai avem?

„Această actualizare robustă arată o încălzire intensă a climei noastre, determinată de activitățile umane. Este un semnal de alarmă oportun pentru bilanțul global din 2023 al Acordului de la Paris: ritmul și amploarea acțiunilor climatice nu sunt suficiente pentru a limita creșterea riscurilor legate de climă”, a explicat dr. Valérie Masson-Delmotte, cercetătoare în domeniul climei la Université Paris-Saclay (Franța), care a coprezidat Grupul de Lucru 1 al celui de-al Șaselea Raport de evaluare al IPCC și a fost implicată în proiectul indicatorilor climatici.

Noua analiză vine în timp ce liderii mondiali și experții în climă se întâlnesc în orașul german Bonn pentru a se pregăti pentru discuțiile COP28 despre climă din Emiratele Arabe Unite din decembrie. Întâlnirea este considerată una dintre ultimele șanse de a acționa, dar situația nu pare prea optimistă. La începutul lunii iunie, s-a scris că discuțiile preliminare din Germania au început fără o agendă finală convenită pentru discuțiile tehnice.

Noul studiu este publicat în revista Earth System Science Data.

Vă recomandăm să citiți și:

Compoziția bogată a solului amazonian ar putea accelera refacerea pădurilor din întreaga lume

Modul neașteptat în care încălzirea apei influențează dimensiunile peștilor

Algele i-au indus în eroare pe cercetători. Cât de sănătoase sunt, de fapt, recifele?

Cercetătorii au descoperit că ghețarii s-ar topi mult mai repede decât credeam

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase