Home » Natură » Cel mai longeviv animal de pe Pământ poate trăi până la 2.000 de ani

Cel mai longeviv animal de pe Pământ poate trăi până la 2.000 de ani

Cel mai longeviv animal de pe Pământ poate trăi până la 2.000 de ani
Meduza nemuritoare. Foto: Shutterstock
Publicat: 15.08.2023

Rechinul de Groenlanda este în general cunoscut ca având o viață foarte lungă și cu un motiv întemeiat. Fiind cele mai longevive vertebrate, acești rechini se dezvoltă incredibil de lent în „casa” lor înghețată din Arctica; dar când vine vorba de cel mai longeviv animal de pe Pământ, un altul ia podiumul.

Scoica Quahog este o scoică cu aspect destul de neremarcabil, atingând o dimensiune de aproximativ 5 centimetri și poate dura peste 200 de ani pentru a ajunge la această dimensiune. Cea mai bătrână astfel de scoică înregistrată avea 507 ani, depășind rechinul de Groenlanda și, totuși, aceste caracteristici fac ca scoica să fie doar cel mai bătrân animal non-colonial cunoscut.

Există animale care trăiesc mai mult de 500 de ani? Să aruncăm o privire la unele dintre cele mai bătrâne animale de pe Pământ.

Care este cel mai longeviv animal de pe Pământ?

Oamenii de știință au descoperit cel mai mare burete la o adâncime de 2.133 de metri, în 2015, lângă Monumentul Național Marin Papahānaumokuākea din Hawaii. Organismele coloniale ca acesta au o creștere lentă, ceea ce înseamnă că trebuie să fie foarte bătrân pentru a ajunge la dimensiuni enorme.

Acest burete de record avea 3,7 pe 2,1 metri și, deși vârsta lui exactă nu este confirmată, Administrația Națională pentru Oceane și Atmosfere (NOAA, din SUA) raportează că bureții pot trăi peste 2.300 de ani.

Meduza „nemuritoare”

Un alt organism pretendent la titlul de cel mai longeviv animal este meduza nemuritoare, Turritopsis dohrnii, care este puțin mai mică decât unghia de la degetul mic. După cum sugerează și numele, trucul lor nu este să trăiască până la o vârstă mare, ci pur și simplu să refuze să moară.

Atunci când meduzele nemuritoare sunt rănite sau mor de foame, ele cad pe fundul mării și încep să se descompună. Cu toate acestea, în loc să moară în sensul tradițional, celulele lor se regrupează pentru a crea polipi (cea mai timpurie etapă de viață a meduzei). Acest lucru le face „nemuritoare din punct de vedere biologic”, dar asta nu înseamnă că T. dohrnii va supraviețui dacă este mâncată de prădători.

Să fie cel mai longeviv animal de pe Pământ o simplă scoică?

Scoica Quahog pe nume Ming a avut parte de multe lucrui de-a lungul vieții. A trăit în perioada Renașterii, a revoluției industriale și în era internetului. A fost martoră la nenumărate războaie și revoluții sângeroase, urmărind cum imperiile se ridicau și se prăbușeau. Și totuși, de-a lungul a 507 de ani de dramă, lucrul care a ucis-o a fost un congelator.

Da, scoica Quahog Ming, numele speciei fiind Arctica islandica, a murit după ce a fost înghețată pentru colectare de către cercetători. Nu este o cauză neobișnuită de deces pentru aceste scoici care sunt capturate și ucise în mod obișnuit pentru consumul comercial, dar ridică întrebări interesante despre câți ani în plus de observare pasivă a dizolvării omului ar mai fi putut vedea Ming.

Rechinul de Groenlanda

Nu putem vorbi despre cele mai longevive animale de pe Pământ fără să aducem în discuție rechinul de Groenlanda, Somniosus microcephalus, un animal care, la propriu, își arată toți cei aproximativ 400 de ani pe care îi are.

În mod interesant, știm cât de bătrâni pot fi acești rechini datorită bombei atomice. Acest lucru se datorează faptului că ceva numit „puls de bombă” este detectabil atunci când radiocarbonul le datează lentilele oculare.

Cel mai longeviv animal de pe Pământ are testicule mici?

O viață lungă poate deveni neplăcută, cel puțin în ceea ce privește cancerul, deoarece cu cât un organism este mai mult timp pe Pământ, în general vorbind, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta o mutație genetică care poate duce la boală.

Unele animale curajoase, cum ar fi balena de Groenlanda, s-au adaptat pentru a depăși acest lucru, devenind una dintre cele mai longevive specii de pe Pământ, dar se pare că ciudățenia evolutivă care le-a permis să facă acest lucru ar fi putut avea unele efecte secundare, printre care se numără și testicule neobișnuit de mici.

Balenele de Groenlanda (Balaena mysticetus) pot trăi până la cel puțin 211 ani datorită unui tip unic de duplicare a genelor care încetinește diviziunea celulelor, ceea ce înseamnă că pot îmbătrâni fără riscul de a dezvolta cancer. Din păcate, acest lucru împiedică și fertilitatea masculină, deoarece gena CDKN2C în cauză provoacă o dimensiune mică a gonadelor și o producție redusă de spermă.

Țestoasa gigantică de Seychelles

Poate ați observat că există o temă marină atunci când vine vorba de cele mai longevive animale de pe Pământ, așa că iată ceva diferit. Cel mai bătrân animal terestru cunoscut este Jonathan, o țestoasă gigantică de Seychelles (Aldabrachelys gigantea hololissa).

Jonathan a moștenit prestigioasa coroană de cea mai bătrână țestoasă din lume în 2022 de la Tu’i Malila, o țestoasă din specia Astrochelys radiata care a murit la vârsta de 188 de ani în 1965. La 190 de ani, Jonathan nu este doar cea mai bătrână țestoasă, ci deține și titlul Guinness World Records de cel mai bătrân animal terestru; în cartea recordurilor se menționează că „vârsta lui la sosire este o estimare conservatoare, probabil că este mult mai în vârstă”, notează IFL Science.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum ar putea lăcustele canibale să ajute la dezvoltarea de noi pesticide

Rechinii-balenă încetinesc pentru a le permite cercetătorilor să îndepărteze paraziții

„Hormonul iubirii” ghidează tinerii cintezoi în alegerea „antrenorului vocal”

Abilitatea focilor de a tolera metalele toxice ar putea ajuta cercetările medicale

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase