Home » Istorie » Care a fost cea mai longevivă civilizație din istorie?

Care a fost cea mai longevivă civilizație din istorie?

Publicat: 06.06.2023

Egiptul Antic, China, Mesopotamia sunt toate citate frecvent ca fiind civilizațiile care au existat pentru cea mai lungă perioadă, dăinuind timp de mii de ani. Dar care a fost cea mai longevivă civilizație din istorie?

Se pare că nu este o întrebare simplă, iar acest lucru se explică prin două motive. În primul rând, istoricii și arheologii moderni nu sunt de acord asupra unei singure definiții a termenului de civilizație, inclusiv asupra momentului în care începe și se termină o civilizație, iar mulți experți se îndoiesc că civilizațiile pot fi măsurate în acest mod.

În al doilea rând, toate marile civilizații au avut perioade în care au fost conduse de „străini”- de exemplu, Hyksos în Egipt – ceea ce complică faptul că ar trebui să fie considerate civilizații continue. În al treilea rând, cultura de la începutul unei civilizații ar fi putut fi diferită de cultura de la sfârșit. Ca urmare, mulți istorici și arheologi nu consideră utilă ideea de „civilizație”. În schimb, ei vorbesc despre culturi și tradiții, potrivit Live Science.

Este China considerată cea mai longevivă civilizație din istorie?

După cele mai multe criterii – folosirea scrisului, înființarea orașelor (ceea ce însemna inițial „civilizație”) sau tradițiile continue – se pare că civilizația chineză ar putea fi cea mai longevivă. Modul în care ar trebui măsurată este, însă, contestat.

Rowan Flad, arheolog la Universitatea Harvard din SUA, a punctat că, în ceea ce privește scrisul, forme ale acelorași simboluri sunt folosite în prezent și erau folosite și în urmă cu peste 3.000 de ani pe Oasele Oracol, cele mai vechi exemple de scriere din China.

„Atunci când te gândești la limba scrisă [chineză], nu există absolut nicio controversă că există o continuitate de din urmă cu 3.250 de ani și până în prezent”, a declarat Flad, expert în apariția societăților complexe în China.

Dar același criteriu nu poate fi folosit în altă parte, a spus Flad. De exemplu, cea mai veche scriere din Americi este atribuită olmecilor, în jurul anului 900 î.Hr. Scrisul era cunoscut și la mayași după aproximativ 250 î.Hr. Dar incașii, care au condus părți din America de Sud timp de aproximativ 400 de ani până la cucerirea spaniolă din secolul al XVI-lea, se pare că nu au avut niciun fel de scriere.

China Antică și China Modernă

Pe baza arheologiei statelor timpurii din ceea ce este acum teritoriul chinezesc, inclusiv a ruinelor neolitice ale culturii Liangzhu din Delta râului Yangtze, se afirmă uneori că civilizația chineză are peste 5.000 de ani. Însă unii istorici consideră că prezentul Chinei este prea diferit de trecutul său pentru ca statul să poată fi calificat drept o civilizație continuă.

„Nu cred că ceea ce se întâmplă în prezent în China este strâns legat de lucrurile care s-au întâmplat, să zicem, înainte de 1949, [revoluția chineză sub Mao Zedong] sau 1911 [revoluția Xinhai care a pus capăt ultimei dinastii imperiale din China]”, a declarat Julia Schneider, istoric conceptual la University College Cork din Irlanda.

Schneider, un expert în istoria Chinei, a remarcat că politicienii și istoricii pro-chinezi susțin uneori că civilizația chineză este cea mai longevivă din lume, ca „un punct de legitimitate”. Dar „ce a fost chinezesc? Aceasta este problema”. Regiunea a cuprins o zonă vastă și multe etnii diferite în momente diferite, iar ceea ce s-a întâmplat în inima Chinei ar putea fi „foarte departe din punct de vedere cultural” de ceea ce s-a întâmplat în alte părți, a spus istoricul.

Egiptul și Mesopotamia

Pe lângă China, Egiptul Antic și Mesopotamia sunt, de obicei, considerate cele mai longevive civilizații din istorie. Conform unei estimări, de la apariția primilor faraoni și de la utilizarea scrierii hieroglifice până când religia sa nativă a fost înlocuită de Creștinism, civilizația egipteană antică a rezistat aproximativ 3.500 de ani.

Însă, Egiptul a fost la un moment dat condus de dinastii străine și, atât hieroglifele, cât și religia egipteană au luat diferite forme în anumite perioade.

În Mesopotamia, scrierea sumeriană a început în jurul anului 3.200 î.Hr., iar cultul zeilor mesopotamieni a durat probabil până în secolul al III-lea d.Hr., a declarat Philip Jones, curator asociat și custode al colecțiilor de la secțiunea babiloniană a Penn Museum din Philadelphia. După acest calcul, Mesopotamia ar putea fi considerată ca durând la fel de mult ca și civilizația egipteană.

Vă mai recomandăm și: 

Civilizațiile străvechi foloseau afrodiziace cu efecte fatale

Cine au fost vechii samniți? Povestea unei civilizații uitate

Un egiptolog ar fi contractat o boală misterioasă după deschiderea unui mormânt antic

Unii dintre primii oameni care au ajuns în Americi au provenit din China

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase