Home » Natură » De ce este ținut secret locul în care crește cel mai înalt copac din lume?

De ce este ținut secret locul în care crește cel mai înalt copac din lume?

De ce este ținut secret locul în care crește cel mai înalt copac din lume?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22.09.2023

Lumea este plină de structuri foarte înalte care atrag turiști de pretutindeni: Turnul Eiffel din Paris, clădirea Chrysler din New York, sau Burj Khalifa din Emiratele Arabe Unite. Dar cel mai înalt copac din lume nu este pentru toată lumea fiindcă locul în care crește este un secret.

Ascuns adânc în Parcul Național Redwood din nordul Californiei, un arbore poreclit Hyperion, din specia Sequoia sempervirescent, crește departe de privirile curioșilor sau ale celor rău-intenționați. Acest arbore uriaș este considerat a fi cel mai înalt copac din lume cu o înălțime uimitoare de 115,92 metri, chiar mai înalt decât Statuia Libertății.

Arborele a fost descoperit abia în 2006, de Chris Atkins și Michael Taylor. Locul exact al copacului este un secret bine păstrat și protejat și nu a fost niciodată dezvăluit publicului, deși presupusele sale coordonate ar fi fost dezvăluite de un website în 2015 și astfel a atras zeci de turiști. Nu există un acces direct la arbore, iar cei care doresc să-l viziteze ar fi nevoiți să treacă prin vegetație destul de densă.

O amendă de 5.000 de dolari și posibilitatea închisorii

Chiar și așa, mulți doresc să-l vadă pe Hyperion. Astfel, Serviciul Național al Parcului a închis acum întreaga zonă și a impus o amendă de 5.000 de dolari și posibilitatea închisorii pentru cei care se gândesc să încerce să încalce regulile.

Oamenii care încercau să viziteze cel mai înalt copac din lume lăsau în urmă gunoaie și „creau și mai multe cărări pentru a folosi toaleta”, a spus Leonel Arguello, de la Serviciul Național al Parcurilor. „Lăsau în urmă hârtie igienică și excremente umane, nu era un lucru bun, nu arăta bine”, a adăugat Arguello, citat de IFLScience.

Care este cel mai vechi copac din lume?

„Dacă cineva s-ar accidenta acolo, ar trece ceva timp până când am putea ajunge să-i recuperăm. Acesta este unul dintre motivele pentru care ne protejăm resursele”, a mai spus Arguello.

Deși Hyperion este considerat a avea doar 700 sau 800 de ani, cel mai bătrân copac din lume este un pin numit Methuselah găsit, de asemenea, în California. Acesta ar fi vechi de 4.850 de ani. Pe de altă parte, cel mai înalt copac din Asia este un conifer care atinge o înălțime de 102 metri.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Oamenii „mutilează arborele vieții” de pe Pământ și creează „o gaură uriașă” în evoluție

Au fost creați copacii modificați genetic pentru lemn mai sustenabil

Copacii înclinați întotdeauna spre ecuator, indiferent de locul în care cresc

Păsările urbane preferă copacii nativi, arată un studiu pe termen lung

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase