Home » D:News » Cercetătorii ar fi găsit cel mai bătrân copac din lume

Cercetătorii ar fi găsit cel mai bătrân copac din lume

Cercetătorii ar fi găsit cel mai bătrân copac din lume
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.04.2023

Methuselah, un pin bristlecone în vârstă de aproximativ 4.853 de ani, din estul Californiei, SUA, este considerat în prezent cel mai bătrân copac de pe Pământ. Dar vechimea sa este contestată de un copac gigantic dintr-o pădure din sudul Chile, al cărui trunchi măsoară patru metri în diametru și are o înălțime de 28 de metri.

Este vorba de un Fitzroya cupressoides sau Chiparos de Patagonia.

Copacul crește de obicei în pădurile tropicale și este un tip de copac endemic în sudul Americii de Sud.

„Străbunicul”, un arbore de 2.400 de ani

Antonio Lara, cercetător la Universitatea Austral din Argentina face parte din echipa care a măsurat vârsta copacului.

„Este un supraviețuitor. Nu există alții care să fi avut ocazia să trăiască atât de mult”, a spus Lara.

Lara, alături de un alt cercetător, Jonathan Barichivich, care s-a jucat în jurul copacului în copilărie, lucrează la un studiu ale cărui rezultate vor fi publicate în curând, potrivit Interesting Engineering.

Barichivich a declarat că Fitzroya cupressoides, supranumit și „Străbunicul” (Alerce Milenario) a fost descoperit de bunicul său în 1972. Bunicul lui Barichivich a fost pădurar în Parcul Național Alerce Costero din Chile, iar acesta, împreună cu restul familiei, a protejat copacul de turiști și a pus în jurul acestuia un echipament de protecție.

În 2020, Lara și Barichivich, împreună cu echipa lor, au extras o mostră din bătrânul arbore, dar din cauza grosimii trunchiului, nu au putut ajunge la mijloc. Prin intermediul unui model predictiv, ei au calculat vârsta copacului și au estimat că eșantionul lor avea 2.400 de ani.

Dovezile nu par destul de puternice pentru ca arborele să fie înscris în Cartea Recordurilor

Barichivich a declarat că „80% din traiectoriile posibile arată că arborele ar avea 5.000 de ani”.

Totuși, dovezile echipei nu par să fie destul de puternice pentru ca arborele să fie considerat cel mai bătrân din lume și să fie astfel înscris în Cartea Recordurilor.

„Având în vedere că această tehnică nouă nu a fost încă revizuită și nu a fost adoptată pe scară largă de către comunitatea dendrocronologică, considerăm că ar fi prematur să recunoaștem aceste estimări pentru Alerce Milenario în acest moment. Dacă acest lucru se va schimba în viitor sau dacă vor ieși la iveală noi dovezi, Guinness World Records își poate reevalua cu siguranță pretențiile pentru acest titlu”, a adăugat Adam Millward, direcotrul editorial al Guinness World Records.

Vă mai recomandăm și: 

Pierderea unor arbori ar provoca un efect de domino asupra multora dintre ecosisteme

Cel mai bătrân șoarece din lume, oficial în Cartea Recordurilor

Inelele arborilor dezvăluie motivul pentru care hunii lui Atilla au atacat Imperiul Roman

Imagini spectaculoase arată „Copacul vieții”, creat de un fenomen natural pe suprafața unui lac din Australia

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase