Home » Natură » Echinocțiul de toamnă 2023. Când începe toamna cu adevărat și cum ne influențează?

Echinocțiul de toamnă 2023. Când începe toamna cu adevărat și cum ne influențează?

Echinocțiul de toamnă 2023. Când începe toamna cu adevărat și cum ne influențează?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22.09.2023

Echinocțiul este unul dintre cele două momente din orbita unei planete în jurul Soarelui atunci când axa sa de rotație, în cazul Pământului linia ce face legătura între Polul Nord și Polul Sud, este îndreptată nici înspre, nici dinspre Soare.

Din punct de vedere astronomic, toamna începe cu adevărat odată cu echinocțiul din septembrie. În 2023, echinocțiul de toamnă are loc sâmbătă, 23 septembrie, ora 09:50 (ora României).

La această oră, Soarele va traversa ecuatorul ceresc și echinocțiul de toamnă va avea loc în emisfera nordică. În acest moment, Soarele va trece din emisfera nordică cerească în cea sudică, arată BBC Sky at Night Magazine.

Echinocțiul de toamnă 2023. Când are loc?

Deși echinocțiul de toamnă are loc de obicei în zilele de 22 sau 23 septembrie, foarte rar poate avea loc în data de 21 sau 24 septembrie. Un echinocțiu de toamnă în ziua de 21 septembrie nu s-a mai întâmplat de foarte mult timp, chiar milenii. În secolul XXI, echinocțiul de toamnă în ziua de 21 septembrie va avea loc în anii 2092 și 2096.

Ultimul echinocțiu de toamnă în ziua de 24 septembrie a avut loc în 1931, iar următorul va avea loc în 2303, potrivit meteorologului Andrew Kozak de la CBS News Philadelphia.

După echinocțiul de toamnă, zilele vor fi tot mai scurte

Zilele echinocțiului variază din cauza diferenței dintre modul în care calendarul gregorian definește un an (365 de zile) și intervalul de timp necesar pentru ca Pământul să finalizeze o orbită în jurul Soarelui (în jur de 365,2422 de zile, adică 365 de zile și 5 ore, 48 de minute și 46 de secunde).

Echinocțiul are loc de două ori pe an (primăvara și toamna), iar acestea sunt singurele momente în care emisfera nordică și emisfera sudică primesc cantități „aproape” egale de lumină solară pe timpul zilei și întuneric la toate latitudinile, potrivit Serviciului Național de Meteorologie din SUA. Astfel, Soarele va fi direct deasupra noastră la miezul zilei la echinocțiu.

Unii oameni vor suferi de tulburare afectivă sezonieră (SAD)

După echinocțiul de toamnă, Soarele va apune mai devreme și va răsări mai târziu în emisfera nordică, astfel că zilele vor fi tot mai scurte și nopțile mai lungi până la solstițiul de iarnă.

Astfel, unul dintre cele mai comune efecte ale echinocțiului este că, din cauza luminii tot mai reduse, unii oameni vor suferi de tulburare afectivă sezonieră (SAD), un tip de depresie.

Cuvântul „echinocțiu” provine din limba latină, aquus (egal) și nox (noapte).

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce își schimbă frunzele culoarea toamna?

O galaxie extrem de rară a fost descoperită de către astronomi

Very Large Telescope de la ESO a ajutat astronomii să descopere o Cruce Einstein

Anunț neașteptat de la astronomi! Norii lui Neptun au dispărut fără urmă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase