Home » Știință » O galaxie extrem de rară a fost descoperită de către astronomi

O galaxie extrem de rară a fost descoperită de către astronomi

Credit foto: Jayanne English (U. Manitoba), Nathan Deg (Queen's U.) & WALLABY Survey, CSIRO/ASKAP, NAOJ/Subaru Telescope
Publicat: 17.09.2023

Cercetătorii au crezut că au de-a face cu o galaxie spirală obișnuită aflată nu foarte departe de Calea Lactee dar au avut parte de o mare surpriză.

NGC 4632, situată la 56 de milioane de ani-lumină depărtare, este înconjurată de un inel uriaș de gaz la unghi extrem de înclinat față de planul galactic. De ce nu a fost observat până acum? Ei bine, inelul este invizibil în spectrul electromagnetic și apare doar atunci când privim cerul cu radiotelescoape.

Descoperirea ar putea însemna că NGC 4632 face parte dintr-o clasă extrem de rară de galaxii cunoscute drept galaxii cu inel polar – sau poate că aceste galaxii nu sunt atât de rare pe cât am crezut. Mai degrabă, descoperirea lui NGC 4632 ar putea înseamnă că oamenii de știință nu s-au uitat unde trebuia.

Galaxii cu un inel de material în jurul polilor

Galaxiile cu inel polar sunt galaxii cu un inel de material (praf, gaz și stele) ce orbitează în jurul polilor galaxiilor, adică perpendicular față de planul galactic.

Observațiile optice au dezvăluit inele polare în jurul a aproximativ 0,5% dintre galaxiile lenticulare din apropiere.

NGC 4632 nu dezvăluie cum astfel de galaxii își capătă inelele. Dar, împreună cu o altă galaxii spiralată găsită de aceeași echipă, NGC 6156, sugerează că există o populație vastă de astfel de galaxii ce așteaptă să fie descoperită, scrie ScienceAlert.

Observațiile viitoare vor dezvălui mai multe despre aceste obiecte misterioase

Galaxia mai poate sugera că mecanismele de formare sunt diferite față de ce se credea până acum.

Cercetătorii speră că observațiile viitoare vor dezvălui mai multe despre aceste obiecte misterioase. Astfel, am putea afla dacă tipul inel (gazos sau stelar) are legătură cu structura galaxiei-gazdă.

Studiul despre galaxia NGC 4632 a fost publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Telescopul Spațial James Webb a surprins imagini hipnotizante cu galaxia Volburei

O galaxie fantomatică, observată de Telescopul Spațial Hubble în constelația Păunul

Astronomii au descoperit un roi de galaxii neobișnuit de „relaxat”

Astronomii au surprins galaxii aflate într-un „război dezechilibrat”, înainte de a fuziona

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase