Home » Natură » Test de cultură generală. De unde vine vântul?

Test de cultură generală. De unde vine vântul?

Publicat: 15.12.2023

Plăcut într-o zi călduroasă de vară, dar nemilos în zilele friguroase de iarnă, cu toții l-am simțit. De unde vine vântul?

De unde vine vântul? Vântul este cauzat de încălzirea neuniformă a suprafeței Pământului de către Soare. Deoarece suprafața Pământului este alcătuită din diferite tipuri de teren și apă, Pământul absoarbe căldura Soarelui la rate diferite. Un exemplu al acestei încălziri neuniforme este ciclul zilnic al vântului.

În timpul zilei, aerul de deasupra uscatului se încălzește mai rapid decât cel de deasupra apei. Aerul cald de deasupra terenului se extinde și se ridică, iar aerul mai rece și mai greu se grăbește să-i ia locul, creând vânt. Noaptea, vânturile sunt inversate deoarece aerul se răcește mai rapid peste sol decât peste apă, explică Energy Information Administration (SUA).

De unde vine vântul?

În același mod, vânturile atmosferice care înconjoară Pământul sunt create pentru că terenul din apropierea ecuatorului Pământului este mai fierbinte decât cel din apropierea Polului Nord și a Polului Sud.

Granița dintre zonele de joasă presiune și cele de înaltă presiune se numește front. Relațiile complexe dintre fronturi provoacă diferite tipuri de vânt și de modele meteorologice.

Vânturile dominante sunt vânturi care suflă dintr-o singură direcție peste o anumită zonă a Pământului. Zonele în care se întâlnesc vânturile dominante sunt numite zone de convergență. În general, vânturile dominante suflă dinspre est spre vest, mai degrabă decât dinspre nord spre sud. Acest lucru se întâmplă pentru că rotația Pământului generează ceea ce se numește efectul Coriolis.

Ce este efectul Coriolis?

Efectul Coriolis face ca sistemele de vânt să se învârtă în sens invers acelor de ceasornic în emisfera nordică și în sensul acelor de ceasornic în emisfera sudică. Efectul Coriolis determină ca unele vânturi să călătorească de-a lungul marginilor sistemelor de înaltă și joasă presiune. Acestea sunt numite vânturi geostrofice.

În 1857, meteorologul olandez Christoph Buys Ballot a formulat o lege despre vânturile geostrofice: când stai cu spatele la vânt în emisfera nordică, presiunea joasă este întotdeauna în stânga ta. Pe de altă parte, în emisfera sudică, sistemele de presiune joasă vor fi în dreapta, notează National Geographic.

Astăzi, energia eoliană este folosită în principal pentru a genera electricitate. Morile de vânt pentru pomparea apei erau folosite cândva în întreaga SUA, iar unele încă funcționează în ferme, în principal pentru a furniza apă pentru animalele domestice.

Vă recomandăm să citiți și:

Microbiomul solului, „pielea vie” a Pământului, amenințat de schimbările climatice

Unul dintre cei mai activi vulcani din lume eliberează inele din gaz

Cum ajută NASA la depistarea „bolilor” strugurilor?

Test de cultură generală. Ce continent se află în toate cele patru emisfere?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase