Home » Cultură » Test de cultură generală. Care e diferența dintre ecuator și Ecuador?

Test de cultură generală. Care e diferența dintre ecuator și Ecuador?

Test de cultură generală. Care e diferența dintre ecuator și Ecuador?
Insulele Galapagos, Ecuador. Foto: Shutterstock
Publicat: 21.07.2023

Atunci când vine vorba de geografie, uneori se produc confuzii între aceste două denumiri. Așadar, care e diferența dintre ecuator și Ecuador?

Care e diferența dintre ecuator și Ecuador? Să le luăm pe rând.

Ecuatorul este cercul din jurul Pământului peste tot echidistant față de polii geografici și se află într-un plan perpendicular pe axa Pământului. Acest ecuator geografic, sau terestru, împarte Pământul în emisfera nordică și cea sudică și formează linia de referință imaginară de pe suprafața Pământului de la care se calculează latitudinea; cu alte cuvinte, este linia cu 0° latitudine.

Circumferința Pământului la ecuatorul geografic este de aproximativ 40.075 km; aceasta este puțin mai lungă decât circumferința polară a planetei, care are o lungime de aproximativ 40.008 km, potrivit Britannica.

Care este diferența dintre ecuator și Ecuador?

Pe de altă parte, Ecuador, numită oficial Republica Ecuador, este o țară din nord-vestul Americii de Sud. Aceasta are o suprafață de 256.700 de kilometri pătrați, incluzând Insulele Galapagos. Populația estimată în 2023 este de 18.228.000 de locuitori, iar capitala este Quito.

Ecuador este o republică multipartid unitară cu o singură cameră legislativă; șeful statului și guvernului său este președintele. Ceea ce este acum Ecuador a fost cucerit de incași în a doua jumătate a secolului al XV-lea și a intrat sub controlul spaniolilor în 1534. Sub spanioli a fost parte a Viceregatului Peru până în 1740, când a devenit parte a Viceregatului Noua Granadă.

Ecuadorul și-a demarcat frontiera în 1998

Și-a câștigat independența față de Spania în 1822 ca parte a republicii Gran Columbia și, în 1830, Ecuador a devenit un stat suveran. O succesiune de guverne autoritare au condus țara la mijlocul secolului al XX-lea, iar armata a jucat un rol proeminent în politică.

Disputele de frontieră au dus la război cu Peru în 1941; conflictele cu acea țară au continuat periodic până la demarcarea definitivă a frontierei în 1998, conform Britannica. Într-o mișcare controversată pentru a ajuta la stabilizarea economiei, guvernul a înlocuit sucre cu dolarul american ca monedă națională în 2000.

Vă recomandăm să citiți și:

Cindy Crawford, fost model de top, fostă soție a lui Richard Gere. „Nici măcar eu nu mă trezesc arătând ca Cindy Crawford”

Peștera Anaconda: „Șarpele uriaș” ce pândește dintr-un ghețar din Islanda

Che Guevara, demon și înger, criminal și apărător al săracilor. „Tăcerea este o ceartă continuă prin alte mijloace”

Ai învăţat despre munca sa în domeniul ştiinţei la şcoală. Îţi mai aminteşti de constanta lui Avogadro?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase