Home » Natură » Arma împotriva virusurilor mortale ar putea fi găsită la un animal mai puțin așteptat

Arma împotriva virusurilor mortale ar putea fi găsită la un animal mai puțin așteptat

Publicat: 29.12.2023

După cum știe orice persoană care a avut gastroenterită, atunci când norovirusurile umane lovesc, acestea o fac cu putere. Cu toate acestea, un nou studiu sugerează că protecția împotriva acestor microbi periculoși și arma împotriva virusurilor mortale ar putea fi găsită într-un loc neașteptat: particule mici produse de lame.

La fel ca oamenii, membrii familiei camelide, cum ar fi lamele (Llama glama), produc anticorpi pentru a se proteja împotriva infecțiilor. În rândul camelidelor și al rudelor lor, acești anticorpi sunt mult mai mici decât cei din corpul nostru, motiv pentru care sunt cunoscuți sub numele de nanocorpi.

Cercetătorii conduși de o echipă de la Baylor College of Medicine (SUA) au testat nanocorpii de la lame împotriva diferitelor grupuri sau tulpini de norovirusuri. Subgrupul GII.4 este cel mai frecvent la oameni și este cunoscut pentru a suferi periodic mutații în noi variante mai greu de tratat, scrie Science Alert.

Cum funcționează arma împotriva virusurilor mortale?

„Am lucrat cu un nanocorp numit M4, care se leagă de tulpina GII.4 predominantă, testându-i capacitatea de a neutraliza diferite tulpini de norovirus. Adică de a le împiedica să infecteze celulele umane”, spune biologul molecular Wilhelm Salmen, de la Universitatea Michigan (SUA).

M4 a fost testat pe „intestine miniaturale”, înlocuitori de laborator pentru intestinul uman, care au fost infectate cu GII.4. La scările foarte mici, cercetătorii au observat nanocorpul de la lame interacționând și neutralizând GII.4, precum și variantele mai vechi ale acestuia.

Nanocorpul M4 pare să identifice un „buzunar” ascuns în norovirus care este expus doar atunci când particula de virus „respiră”, alternând între structuri odihnite și ridicate.

„Credem că starea ridicată este importantă pentru ca virusul să se lege de celule și să le infecteze”, spune biologul molecular Bidadi Venkataram Prasad, de la Baylor College of Medicine.

În timp ce starea ridicată permite răspândirea virusului, îl și expune. Oamenii de știință au raportat anterior despre această respirație a norovirusului, dar această nouă cercetare ajută la confirmarea faptului că schimbarea formei este necesară pentru ca infecția să aibă loc.

Nanocorpul M4 pare să poată intra în acest buzunar expus, determinând norovirusul să intre într-o stare mai instabilă care nu este nici odihnită, nici ridicată. Particulele de virus fiind incapabile să se recupereze, transmiterea virusului este oprită.

Cercetarea ar putea salva sute de mii de oameni

Cercetarea cu privire la arma împotriva virusurilor mortale se află încă în stadiile sale incipiente și nu a fost efectuate teste pe oameni, dar este o metodă promițătoare de atac împotriva virusurilor care cauzează sute de milioane de episoade de boală în fiecare an, precum și peste 200.000 de decese, sugarii și persoanele în vârstă fiind mai expuse.

Echipa din spatele studiului speră că lucrarea va fi utilă în abordarea tulpinilor actuale și noi de norovirusuri în general, precum și în informarea modului în care sunt analizate dinamica particulelor de virus în dezvoltarea vaccinurilor.

„Am descoperit că acest mic nanocorp poate recunoaște o parte a norovirusului pe care toate diferitele norovirusuri pe care le-am testat o au în comun”, spune Salmen.

Studiul a fost publicat în Nature Communications.

Vă recomandăm să citiți și:

Un studiu arată că magicienii sunt mai puțin predispuși la tulburări mintale

Remediile naturale ar putea să ne facă, uneori, mai rău. De ce le preferăm?

Cum este afectat copilul atunci când bărbații devin tați la vârste mai înaintate?

Orice tip de activitate este mai bună pentru inimă decât sedentarismul, chiar și dormitul, arată un studiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase