Home » Natură » Test de cultură generală. Cât de lung poate fi un fulger?

Test de cultură generală. Cât de lung poate fi un fulger?

Publicat: 11.01.2024

Natura este mereu surprinzătoare, stabilind noi recorduri, cel despre care veți afla astăzi fiind relativ recent. Cât de lung poate fi un fulger?

Cât de lung poate fi un fulger? Un fulger care s-a întins pe aproape 800 de kilometri, străbătând trei state americane, a stabilit recordul pentru cel mai lung fulger.

Pe 7 februarie 2022, Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a anunțat că un singur fulger din data de 29 aprilie 2020 s-a întins pe o distanță de peste 767 de kilometri în Texas, Louisiana și Mississippi. Această lungime incredibilă este echivalentă cu distanța dintre New York City și Columbus, Ohio.

Cât de lung poate fi un fulger?

După evenimentul record din aprilie, un altă megafulger a străbătut cerul din Uruguay și nordul Argentinei în timpul unei furtuni pe 18 iunie 2020. Fulgerul a durat 17 secunde, stabilind recordul pentru cel mai lung fulger, notează Guiness World Records.

Ambele evenimente au fost considerate fulgere între nori, iluminând cerul la mii de metri deasupra solului. Fulgerele între nori apar atunci când un nor cu sarcină negativă atrage un nor cu sarcină pozitivă. Acest tip de fulger nu lovește solul, ci călătorește de la un nor la altul.

Înainte de cele două înregistrări, un megafulger din Brazilia deținea recordul pentru cel mai lung fulger după distanță, întinzându-se pe puțin peste 709 kilometri. Un megafulger care a durat puțin sub 17 secunde în Argentina deținea recordul pentru cea mai lungă durată.

Cum apar megafulgerele?

Megafulgerele sunt rezultatul furtunilor cu fulgere incredibil de intense, numite furtuni conductive. Aceste tipuri de furtuni sunt bazate pe căldură și nu sunt asociate cu fronturi meteorologice care apar în mod obișnuit în primăvară. Atunci când condițiile sunt potrivite, fulgerele puternice pot lovi într-o clipită, literalmente.

„Acestea sunt fulgere care călătoresc sute de kilometri și pot dura multe secunde. Din fericire, sunt extrem de rare, dar cu siguranță se întâmplă”, a declarat Dr. Randall Cerveny, raportor pentru Fenomene Meteorologice și Climatice Extreme de la OMM.

Oamenii de știință continuă să cerceteze ce anume cauzează aceste furtuni monstruoase. Dr. Cerveny afirmă că noile înregistrări nu sunt cauzate de schimbările climatice. Furtunile masive nu garantează apariția megafulgerelor, ceea ce face aceste fenomene atât de rare.

Vă recomandăm să citiți și:

Vara anului 2023 a fost cea mai fierbinte vară de la începutul măsurătorilor din 1800

„Un moment critic”: ONU avertizează că lumea va rata obiectivele climatice dacă nu renunță la combustibilii fosili

Un depozit colosal de litiu găsit în SUA ar putea schimba industria globală

Soluția prin care Europa ar putea atinge neutralitatea emisiilor de CO2 în următorii 10 ani

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase