Home » Natură » Europa nu este pregătită pentru riscurile climatice tot mai mari, potrivit unui raport

Europa nu este pregătită pentru riscurile climatice tot mai mari, potrivit unui raport

Publicat: 18.03.2024

Europa nu este pregătită pentru riscurile climatice în creștere rapidă cu care se confruntă, a transmis Agenția Europeană de Mediu în prima sa evaluare a riscurilor.

De la incendii de vegetație nimicitoare până la fenomene meteorologice violente care pun la grea încercare finanțele publice, raportul arată că sunt necesare mai multe acțiuni pentru a aborda jumătate din cele 36 de riscuri climatice semnificative cu grave consecințe pe care le identifică pentru Europa. Potrivit raportului, alte cinci riscuri necesită măsuri urgente.

„Noua noastră analiză arată că Europa se confruntă cu riscuri climatice urgente care se intensifică mai repede decât gradul de pregătire al societății noastre”, a declarat Leena Ylä-Monononen, directorul executiv al AEM.

Raportul analizează cât de grave sunt amenințările climatice și cât de bine pregătită este Europa pentru a le face față.

Potrivit acestuia, cele mai presante riscuri – care se agravează pe măsură ce poluarea cu combustibili fosili încălzește planeta – sunt stresul termic, inundațiile și sănătatea ecosistemelor de coastă și marine și nevoia de fonduri de solidaritate pentru recuperarea în urma dezastrelor.

36 de riscuri climatice semnificative cu unele consecințe grave

Atunci când cercetătorii au reevaluat șase dintre riscuri pentru Europa de Sud, au constatat că este nevoie de măsuri urgente pentru a menține culturile în siguranță și pentru a proteja oamenii, clădirile și natura de incendii.

„Există din ce în ce mai multe dovezi de adaptare, dar cu siguranță nu este suficient”, a declarat Robbert Biesbroek, un autor al raportului de la Universitatea Wageningen.

Raportul avertizează, de asemenea, asupra riscurilor, despre care spune că testele de stres actuale din sectorul financiar sunt susceptibile de a subestima.

Vremea caldă va usca sudul Europei, de exemplu, ucigând culturile și reducând rezervele de apă, dar va întări și solurile, făcând mai probabile inundațiile, și va usca vegetația, ceea ce înseamnă că incendiile de pădure se pot răspândi mai repede.

Vremea caldă va usca sudul Europei

Guvernele care încearcă să răspundă la mai multe crize vor fi mai solicitate în ceea ce privește resursele, la fel ca și comunitățile care nu se pregătesc.

„Riscurile depășesc pur și simplu evoluția politicilor”, a declarat Blaž Kurnik, șeful grupului de impact și adaptare al AEM.

Europa s-a încălzit mai mult decât orice alt continent de la Revoluția Industrială încoace. S-a încălzit de aproximativ două ori mai repede decât media globală, deoarece dioxidul de carbon a blocat atmosfera și a reținut lumina solară.

Cercetătorii au analizat două scenarii posibile de încălzire scăzută și ridicată de-a lungul secolului. Aceștia nu au luat în considerare potențialele puncte de inflexiune în sistemul climatic, argumentând că efectele unor astfel de schimbări dramatice se vor desfășura pe perioade mai lungi de timp și, prin urmare, nu schimbă urgența de a acționa pe termen scurt, scrie The Guardian.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cele mai populare fructe din lume se vor scumpi din cauza schimbărilor climatice

Schimbările climatice vor scoate deșeurile nucleare din adâncurile Pământului

Orbita și clima Pământului, modificate de „vizitatori intragalactici”

Schimbările climatice micșorează peștii, arată un nou studiu

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase