Home » Natură » Schimbările climatice vor scoate deșeurile nucleare din adâncurile Pământului

Schimbările climatice vor scoate deșeurile nucleare din adâncurile Pământului

Publicat: 11.03.2024

Autoritățile sunt îngrijorate de faptul că creșterea temperaturilor globale ar putea scoate la suprafață deșeurile nucleare îngropate încă din Războiul Rece.

Conform unui raport din ianuarie al Biroului de Responsabilitate Guvernamentală al SUA, deșeurile nucleare îngropate sub fostele locuri de testare a armelor nucleare ar putea ieși la suprafață până în 2100 dacă temperaturile continuă să crească în ritmul actual.

Schimbările climatice ar putea răspândi contaminarea din aceste situri de testare prin dispersarea solului contaminat sau prin intrarea acestuia în oceane, o agravare îngrijorătoare a unei probleme de mediu deja imense.

Nu este vorba doar de Statele Unite. Deșeurile nucleare de la nivel global ar putea fi afectate, subliniază Futurism.

Potrivit raportului, deșeurile de la centralele nucleare congelate în calotele de gheață din Groenlanda ar putea, de asemenea, să se topească. Iar timpul nu iartă: topirea calotei de gheață din Groenlanda are loc la rate neașteptat de rapide, au descoperit oamenii de știință.

Deșeurile nucleare îngropate ar putea fi împrăștiate de încălzirea globală

În Insulele Marshall, un lanț de insule vulcanice din Oceanul Pacific central, unde SUA a efectuat 67 de teste nucleare între 1946 și 1958, creșterea nivelului mării ar putea deranja deșeurile radioactive eliminate și ar putea contamina potențial sursele locale de apă.

În ciuda misiunilor inițiale de curățare din timpul Războiului Rece, criticii susțin că trupele nu au luat în considerare schimbările de mediu pe termen lung.

„Armata era în vârful Războiului Rece. Gândind în retrospectivă, ar fi putut face o treabă mai bună”, a spus Robert Hayes, profesor asociat de inginerie nucleară de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord (SUA).

Probleme mult mai „importante din cauza schimbărilor climatice”

Din fericire, în special pentru regiunile apropiate de un ocean, unde o cantitate mare de apă ar putea dilua cu ușurință amenințarea contaminării nucleare, riscul rămâne relativ scăzut.

„În general, există o teamă publică mult mai mare decât riscul real”, a declarat Hayes.

Cu alte cuvinte, conform lui Hayes, vom avea probleme mult mai „importante din cauza schimbărilor climatice” cu care ne vom confrunta decât o „distragere plictisitoare” precum deșeurile nucleare.

Vă recomandăm să citiți și:

Circulația Oceanului Atlantic se apropie de un punct „devastator”, indică un nou studiu

Test de cultură generală. Câte ere glaciare au fost pe Pământ?

Copacii se chinuie „să respire” și să stocheze CO2 pe măsură ce clima se încălzește

Seceta din pădurea amazoniană, evenimentul climatic devastator din 2023

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase