Home » Natură » Un studiu infirmă teoria privind transportul pietrelor albastre de la Stonehenge

Un studiu infirmă teoria privind transportul pietrelor albastre de la Stonehenge

Publicat: 04.07.2024

Un nou studiu, publicat în revista Quaternary Newsletter, sugerează că, în trecut, Canalul Bristol a fost o rută de transport glaciar.

Acest lucru este evidențiat de o eră glaciară de mari dimensiuni descoperită în Golful Limeslade, care își are originea în Pembrokeshire de Nord. O rocă glaciară neregulată este o rocă sau un bolovan depus de ghețari care diferă de tipurile de roci native.

Limeslade erratic este o rocă ignea din dolerit, descoperită pentru prima dată în 2022 pe o platformă calcaroasă de pe țărm, sub nivelul mareei înalte.

Eritele nu pot proveni de nicăieri din zona golfului, întrucât Peninsula Gower este alcătuită aproape în întregime din roci sedimentare din Carbonifer și Devonian.

Potrivit Dr. Brian John, autor, geomorfolog și conferențiar universitar, roca neregulată Limeslade a fost purtată spre est pe canalul Bristol de un ghețar puternic în timpul Epocii glaciare.

O rută de transport

„Fluxul de gheață responsabil pentru antrenarea și apoi transportul bolovanului masiv provine din Marea Irlandei, ca parte a uriașei calote glaciare britanice și irlandeze. Acesta a traversat Pembrokeshire dinspre nord-vest spre sud-est și apoi a urcat spre est prin Canalul Bristol”, a declarat Dr. John.

Această teorie este susținută de alte exemple de eroziuni glaciare găsite în jurul țărmurilor Canalului Bristol, ceea ce are o influență directă asupra dezbaterii privind transportul pietrelor albastre de la Stonehenge.

Ansamblul de pietre albastre de la Stonehenge constă din cel puțin 30 de tipuri diferite de roci, dintre care multe au caracteristicile unor roci glaciare abandonate de mult timp.

Teoria predominantă, propusă de geologul Herbert Thomas în 1923, sugerează că pietrele albastre au fost transportate din Dealurile Preseli în Câmpia Salisbury de către strămoșii noștri neolitici, scrie HeritageDaily.

Teoria este susținută de alte exemple de eroziuni glaciare găsite

Thomas a susținut că transportul glaciar era „imposibil”, observând că gheața glaciară de la acea vreme se întindea doar pe o distanță scurtă dincolo de coasta de sud a Pembrokeshire.

Potrivit Dr. John, această presupunere ignoră dovezile substanțiale ale unei glaciațiuni extinse și faptul că gheața a atins de fapt marginea platoului Mării Celtice, la peste 200 de kilometri dincolo de Insulele Scilly. Dr. John sugerează că gheața trebuie să se fi întins până la est de Somerset Levels și Wiltshire chalk escarpment.

„Dovezile geologice arată că bolovanul Limeslade provine probabil de undeva de lângă coasta de nord a Pembrokeshire, dar nu din Mynydd Preseli. Acest lucru confirmă faptul că gheața a preluat bolovani și resturi eratice din mai multe locuri diferite. Unii bolovani au fost transportați pe distanțe scurte, iar alții pe sute de kilometri înainte de a fi aruncați”, a concluzionat el.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Roverul Perseverance a prelevat nu doar roci de pe Marte, ci și aerul

După mai bine de 3 luni, NASA a reușit să deschidă capsula cu praful și rocile de pe asteroidul Bennu

Un nou mister pe Lună! Au fost găsite roci cu praf ciudat

Ce au descoperit cercetătorii în rocile din Groenlanda, vechi de 3,7 miliarde de ani?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase