Home » Maratoanele Descopera » Paste 2015 - traditii si obiceiuri » Artista populară Ioana Matei, printre puţinii meşteri populari din Buzău care mai încondeiază ouă după metoda tradiţională

Artista populară Ioana Matei, printre puţinii meşteri populari din Buzău care mai încondeiază ouă după metoda tradiţională

Mihaela STOICA 04.08.2015
Ioana Matei e printre puţinii meşteri populari din Buzău care mai încondeiază ouă după metoda tradiţională, cu o experienţă de aproape 50 de ani. A deprins meşteşugul la opt ani, de la bunica ei, iar acum e invitată la muzee şi expoziţii unde îşi demonstrează talentul pentru a-i învăţa şi pe alţii.

În Săptămâna Mare, mai mulţi artişti populari din Buzău şi-au demonstrat talentul în faţa vizitatorilor unei expoziţii organizate la sediul Consiliului Judeţean, la final aceştia din urmă putând cumpăra creaţiile dorite. Astfel, au fost expuse sculpturi, picturi, tapiserii, ţesături, toate realizate de artişti populari locali, iar alţi meşteri populari au încondeiat în faţa vizitatorilor ouăle de Paşte, cu motive tradiţionale, păstrate din vechime, dar şi cu elemente noi, create de ei.

Ioana Matei este printre puţinii meşteri populari din Buzău care mai încondeiază ouă de Paşte după metoda tradiţională.

FOTO: Ciprian Sterian / Mediafax

Stabilită de 20 de ani în satul Niculeşti din comuna Vintilă Vodă, situat la peste 40 de kilometri de Buzău, Ioana Matei păstrează obiceiul pe care l-a însuşit de la bunica ei, pe vremea când avea opt ani.

Ouăle încondeiate de Ioana Matei au devenit celebre în anul 2003, când artista a reprezentat Buzăul la un festival internaţional de tradiţii. De atunci, ea a început să fie căutată pentru ouăle pe care le încondeiază de Paşte.

„De încondeiat, încondeiez de când mă ştiu, dar mai «industrial» – vorba vine, pentru că totul este făcut manual – fac de prin 2003, când am reprezentat Buzăul la un festival internaţional de tradiţii şi am fost remarcată. Acum am ajuns să fac ouă în orice moment al anului, pentru că le fac pentru decor, golite de conţinut, ouă care astfel nu se strică şi pot fi disponibile oricând”, spune Ioana Matei.

Pentru încondeierea unui ou, ea lucrează până la două ore, însă sunt şi modele care îi iau doar câteva minute.

„Modelele sunt diverse – florale, religioase, dar şi modele vechi, cu care m-am născut şi am crescut. În funcţie de complexitate, un ou se poate lucra de la câteva minute, până la una-două ore. De câţiva ani am început să încondeiez şi ouă de struţ, care sunt mai mari şi la care se lucrează mult mai mult. Preţul este în funcţie de mărime. Chiar aici am adus un ou de struţ cu mărgele cusute şi unul încondeiat tradiţional, cu ceară, cu motiv de cusătură. Cel cusut l-am făcut aşa pentru a putea fi luat şi în alte locuri de pe glob, unde este mai cald. Dacă l-aş fi făcut cu ceară şi aş fi lipit mărgelele, dus într-un mediu cu o climă mai caldă ceara s-ar fi topit şi mărgelele ar fi picat. Aşa, cusut, nu are nicio problemă”, explică ea.

Surprinzător, Ioana Matei mărturiseşte că, de Paşte, pe masa ei predomină ouăle vopsite în culori clasice, pentru că membrii familiei nu se îndură să „strice” micile opere de artă.

„Eu, de Paşte, pe masă pun foarte puţine ouă încondeiate pentru că cei pe care îi am oaspeţi la masă nu se îndură să le spargă. De aceea, prefer să fac mai multe ouă vopsite tradiţional, iar câteva le fac încondeiate, pentru decor”, povesteşte Ioana Matei.

După ce a fost „descoperită” în urmă cu 12 ani, Ioana Matei a început să fie chemată la muzee prin ţară şi în străinătate, dar şi la târguri, unde merge cu condeiul şi cu cutiuţa sa cu ceară, pentru a arăta tuturor meşteşugul deprins de la bunica sa. De trei ani, de când s-a deschis Centrul Judeţean de Cultură şi Artă, Ioana Matei ajunge, în Săptămâna Patimilor, şi la Buzău, unde îşi prezintă cele mai recente creaţii în cadrul expoziţiei „Tradiţii şi Credinţă”.

Prezenţa Ioanei Matei în expoziţiile de la Buzău i-a determinat şi pe alţii să înveţe arta încondeierii ouălor.

În prezent, la Palatul Copiilor din Buzău, profesorul Dana Voicu îi învaţă pe cei mai tineri să încondeieze ouă după metoda tradiţională.

Ioana, o elevă de 10 ani, a prins meşteşugul încondeierii ouălor de o săptămână, însă asta nu o împiedică să vină la expoziţie şi să picteze ouăle cu ceară, alături de Ioana Matei.

„Fac asta de o săptămână şi mi se pare foarte frumos. Am ajuns la al patrulea ou, o voi ajuta pe mama să avem pe masa de Paşte ouă încondeiate”, spune Ioana, elevă a Palatului Copiilor din Buzău.

De altfel, copiii au putut aduce de acasă ouă fierte, pentru a le încondeia în cadrul expoziţiei, îndrumaţi de Dana Voicu, ea reuşind, în ultimii ani, să înveţe peste 50 de copii acest meşteşug.

Redescoperă Tradiţia Paştelui! Urmăreşte mini serialul nostru de articole, află tradiţii şi obiceiuri inedite, locuri frumoase şi poveşti impresionante. Le găseşti aici pe toate!

Cele mai noi articole
Astronomii ar fi descoperit dovezi ale primelor stele care s-au format în Univers
Astronomii ar fi descoperit dovezi ale primelor stele care s-au format în Univers
Soluție pentru deșeurile miniere. Bacteriile care mănâncă metale și devorează un cui în doar trei zile
Soluție pentru deșeurile miniere. Bacteriile care mănâncă metale și devorează un cui în doar trei zile
Un pesticid cunoscut este legat de boli renale cronice
Un pesticid cunoscut este legat de boli renale cronice
Penticostalii. Cum a apărut mișcarea și ce cred adepții Bisericii Penticostale?
Penticostalii. Cum a apărut mișcarea și ce cred adepții Bisericii Penticostale?
Cât valorează serialul „Squid Game” de pe Netflix
Cât valorează serialul „Squid Game” de pe Netflix
O sticlă rară de șampanie, veche de 147 de ani, scoasă la licitație. La ce sumă ar putea ajunge
O sticlă rară de șampanie, veche de 147 de ani, scoasă la licitație. La ce sumă ar putea ajunge
Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când mâncăm în faţa unui ecran
Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când mâncăm în faţa unui ecran
Prințul William, al doilea în linia de succesiune la tronul Marii Britanii
Prințul William, al doilea în linia de succesiune la tronul Marii Britanii
Ar putea fi acesta noul nume al Facebook? „Bănuiala” unui fost angajat al gigantului social media
Ar putea fi acesta noul nume al Facebook? „Bănuiala” unui fost angajat al gigantului social media
Medicii au transplantat, în premieră, un rinichi de porc la un om. „Este un moment de cotitură”
Medicii au transplantat, în premieră, un rinichi de porc la un om. „Este un moment de cotitură”
Noi restricții de circulație. Unde ai voie și unde nu fără certificat verde și între ce ore
Noi restricții de circulație. Unde ai voie și unde nu fără certificat verde și între ce ore
OMS trebuie să „modernizeze” campania anti-fumat. Scrisoarea deschisă semnată de experți mondiali
OMS trebuie să „modernizeze” campania anti-fumat. Scrisoarea deschisă semnată de experți mondiali
Top zece turişti străini care au ajuns în Turcia în 2021. Pe ce loc au fost românii?
Top zece turişti străini care au ajuns în Turcia în 2021. Pe ce loc au fost românii?
O gaură uriașă a fost descoperită în „ultima gheață” din Arctica. De ce este un semn rău?
O gaură uriașă a fost descoperită în „ultima gheață” din Arctica. De ce este un semn rău?
Situație jenantă pentru Boeing. Nava spațială Starliner nu ar suporta umiditatea
Situație jenantă pentru Boeing. Nava spațială Starliner nu ar suporta umiditatea
A fost găsită proteina care ar putea ajuta oamenii să-și șteargă amintirile urâte
A fost găsită proteina care ar putea ajuta oamenii să-și șteargă amintirile urâte
Cel mai bun moment al zilei pentru vaccinarea anti-COVID
Cel mai bun moment al zilei pentru vaccinarea anti-COVID
Suma pentru care s-a vândut Big John, cel mai mare dinozaur Triceratops
Suma pentru care s-a vândut Big John, cel mai mare dinozaur Triceratops