Prima pagină Sporturi

Un roman zboara peste Alpi

Mihaela Stanescu 07.17.2009 | ● Vizualizări: 259
Un roman zboara peste Alpi     Red Bull X-Alps, Toma Coconea, parapanta, sporturi extreme, muntii alpi, salzburg, monaco + zoom
Galerie foto (11)

De 6 ani, in Muntii Alpi se desfasoara, o data la doi ani, una dintre cele mai dure si spectaculoase intreceri sportive din lume. Atletii parcurg peste 800 de kilometri pe jos sau cu parapanta – nici un alt mijloc de deplasare nu este permis. Orele de zbor deasupra culmilor si prapastiilor alterneaza cu epuizante etape de mars si catarare, purtand in spate aceeasi parapanta cu care, in conditii de vreme prielnica, participantii scurteaza timpul in care parcurg distantele dintre un punct de control si altul.

Red Bull X-Alps

Este o competitie a curajului, a rezistentei - fizice si morale - si a priceperii in orientare si planificare. A patra editie, care incepe peste cateva zile, prezinta pentru noi un interes special. Pentru ca, anul acesta, marele favorit al cursei este un roman: Toma Coconea. DESCOPERA.ro va fi alaturi de Tomi in aceasta intrecere si va va tine la curent cu ceea ce se intampla la Red Bull X-Alps si, mai ales, cu aventurile prin care trece atletul nostru.Anul acesta, startul se da la Salzburg, in Austria, iar punctul final al cursei se afla la Monaco. Dar, de la start pana la finis, concurentii trebuie sa parcurga, contra cronometru, o distanta de 818 km, cu opriri obligatorii in alte sapte puncte din Austria, Germania, Elvetia, Franta si Italia. Aventura incepe la 19 iulie si se va incheia dupa 20 de zile. Diversele amanunte organizatorice privind participarea, cronometrarea, descalificarile etc. au importanta lor, dar lucrul cel mai insemnat e, de fapt, cat se poate de simplu: cine ajunge primul, castiga.

Asa incat, concurentii se vor grabi cat pot, incercand sa parcurga distante cat mai lungi intr-un timp cat mai scurt. Vor sa mearga nu numai ziua, ci si noaptea (multi dintre ei dorm doar 3-4 ore pe noapte in timpul competitiei), vor sa riste pe vreme nefavorabila – e optiunea lor. Fiecare e liber sa-si aleaga strategia, pe raspunderea lui, respectand cele cateva reguli de baza:

  • Deplasarile se fac doar cu parapanta sau pe jos; concurentilor le este interzis sa utilizeze alte mijloace de deplasare. Singurul sprijin le este coechipierul ales de ei - fiecare atlet are dreptul la un asistent, un “om de baza”, fara al carui ajutor participarea la cursa nici n-ar fi posibila. Coechipierul se deplaseaza cu masina, asteptandu-si atletul in anumite puncte, stabilite de comun acord, si aducandu-i hrana, furnizandu-i informatii, procurandu-i echipament de inlocuire, la nevoie. Contributia sa la performanta atletului este esentiala.

  • Concurentii trebuie sa treaca obligatoriu prin anumite puncte de control, stabilite de organizatori. Anul acesta, punctele de oprire se gasesc la: Gaisberg, Austria; (1288 m altitudine); Watzmann, Germania (2713 m); Grossglockner, Austria (3798 m); Marmolada, Italia (3343 m), Matterhorn, Elvetia (4478 m); Mont Blanc, Franta (4792 m); Mont Gros, Franta (723 m). Dupa cum vedeti, traseul include doua dintre cele mai inalte si mai dificle varfuri din Europa, doi “patrumiari”: uriasul Mont Blanc, cel mai inalt varf din Alpi, si Matterhorn, al cincilea varf alpin, in ordinea inaltimii.

 

 

Cursa de anul acesta

Red Bull X-Alps 2009 aduna 30 de concurenti, din 23 de tari. Cei mai multi sunt europeni, din Austria, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Italia; din Slovenia, Slovacia, Rusia, Ungaria, Polonia, Olanda, Finlanda, Spania si Republica Ceha, Marea Britanie si Romania. Dar sunt si cativa care au venit de foarte departe pentru a infrunta Alpii: din Japonia, din Australia, din Statele Unite ale Americii, din Venezuela, Canada si Africa de Sud. Cei mai tineri – ungurul Pal Takats, aflat la prima participare, si belgianul Thomas de Dorlodot, care a mai concurat in 2007 - au 23 de ani; cel mai varstnic – japonezul Kaoru Ogisawa – are 49 de ani.

Multi dintre ei, printre care si Toma Coconea sunt “zburatori” profesionisti, lucrand full time ca instructori de zbor cu parapanta sau ca piloti de incercare; altii insa, traiesc din cu totul alte meserii, implinindu-si, prin zborul cu parapanta si escaladarea muntilor, o pasiune aflate dincolo de orizontul profesiei de zi cu zi. Unii sunt oameni de afaceri sau comercianti; mai apare printre ei cate un web designer, un consultant de management, un inginer sau un administrator de sistem. Elvetianul Martin Mueller e ceasornicar; francezul Vincent Sprungli e profesor de pian, iar australianul Lloyd Pennicuik e cautator de aur. Ii uneste pe toti pasiunea comuna pentru lupta cu muntele si vazduhul, pasiune care i-a adunat laolalta in aceasta intrecere.

Tomi, caruia ii tinem pumnii

Printre cei 30 de atleti hotarati sa se ia la tranta cu Alpii, se afla un compatriot de-al nostru, singurul roman participant la Red Bull X-Alps: Toma Coconea. Tomi, cum ii spun si prietenii si cunostintele si competitorii sai din cursa Red Bull X-Alps. Tomi lucreaza la Petrosani, ca instructor de zbor cu parapanta; tine cursuri; face demonstratii, le transmite si altora pasiunea pentru zbor si turism montan. De douazeci de ani zboara peste crestele muntilor Parang, in ultimii ani pasiunea lui pentru parapanta luand o noua infatisare: se antreneaza pentru durul maraton al parapantistilor – Red Bull X-Alps.

 

 

Pregatirea pentru cursa e ea insasi o lupta cu propriile limite. Urca pana la 1400 sau 1600 de metri altitudine, parcurgand cea mai mare parte a traseului in panta cu o viteza de necrezut – practic, urca alergand –, coboara in vale cu parapanta, iar urca si iar coboara in zbor – si tot asa, ore in sir, in fiecare zi. Parcurge peste 100 de kilometri zilnic alergand, antrenandu-se cca. 8 ore pe zi. Un efort incredibil, justificat insa de dificultatea provocarii careia se pregateste sa-i faca fata: cei 818 km ai cursei alpine de anul acesta.

Tomi are 33 de ani si a inceput sa zboare cu parapanta de la 14 ani, cand, ca tanar membru al unui club de turism montan, a avut sansa de incerca una dintre parapantele donate clubului de doi sportivi veniti din strainatate. Liviu Iovan, presedintele de atunci al clubului, s-a dedicat si el zborului cu parapanta, infiintand primul club de zbor cu statut oficial, iar Tomi a zburat ani de zile sub indrumarea lui “Nea Liviu”, perfectionandu-se continuu, pana cand a ajuns ca, astazi, el sa fie cel care-i invata pe altii sa pluteasca in aer, manevrand cu pricepere aripa intinsa a parapantei.

A participat la multe competitii, a fost de mai multe ori campion national, iar din anul 2003 a pornit sa-si incerce puterile in Red Bull X-Alps. A participat la toate cele trei editii de pana acum. In 2003 a iesit pe locul 9, in 2005 – locul 8, iar in 2007, a iesit al doilea. Anul acesta este marele favorit. Experienta lui, adunata in cele trei curse Red Bull X-Alps la care a participat, ii confera un mare avantaj. In competitiile precedente, Tomi a avut parte si de zapezi mari, si de inghet, si de furtuni, de multe clipe dificile care, insa, i-au sporit si priceperea, si increderea in sine.

Coechipierul sau va fi, in acest an, Vasile Trifan, un bun prieten despre care Tomi spune ca “va fi ochii si urechile mele, mana mea dreapta, mai mult decat un coechipier.” Peste cateva zile, pe 19 iulie 2009, Tomi si Vasile vor porni in cursa. Ii vom urmari cu gandul, dar si cu mijloacele pe care tehnologia moderna ni le pune la dispozitie.

De asemenea, chiar voi puteti participa activ, traind din plin emotiile vietii de suporter: prin intermediul site-ului nostru, il veti putea sustine pe Tomi, scriindu-i mesaje de incurajare, iar la finalul competitiei toti cei care l-au incurajat astfel vor lua parte la o tragere la sorti. Marele premiu: o zi de zbor cu parapanta, alaturi de Tomi, in Muntii Parang! 

Participa acum la concurs!

CITESTE SI: