Home » Stiinta » Creierul femeilor este diferit de cel al bărbaţilor? Savanţii au găsit răspunsul după zeci de studii

Creierul femeilor este diferit de cel al bărbaţilor? Savanţii au găsit răspunsul după zeci de studii

Descopera 10.31.2015
Un studiu realizat de specialişti de la Universitatea de Medicină si Stiinţă Rosalind Franklin din SUA a demontat convingerea, larg răspândită, că hippocampus-ul, parte esenţială a creierului care consolidează noile amintiri şi ajută la conectarea emoţiilor şi simţurilor, este mai mare la femei decât la bărbaţi.
“Mulţi oameni cred că creierul feminin şi cel masculin se deosebesc atât de mult, dar dacă privim dincolo de numeroasele studii făcute publice, vedem că diferenţele sunt minime”, afirmă savantul Lise Eliot, conferenţiar universitar în neuroştiinţe de la şcoala de medicină a Universităţii Rosalind Franklin. 
 
Lise Eliot a condus o echipă de studenţi împreună cu care au cercetat o meta-analiză structurală ale analizelor RMN. În urma cercetărilor nu s-au găsit diferenţe semnificative între dimensiunile hippocampusului feminin şi al celui masculin. Echipa a examinat 76 de articole ştiinţifice publicate, în care au fost analizatate 6.000 de persoane perfect sănătoase.
 
“Diferenţele dintre creierele ambelor sexe sunt nişte argumente irezistibile pentru cei care îşi doresc să explice diferenţele stereotipice între femei şi bărbaţi. Deseori se fac greşeli mari, bazânduse pe exemple mici. În urma analizei multor seturi de date, am suprapus analizele bărbaţilor şi ale femeilor şi, în cele mai multe cazuri, aceste diferenţe au dispărut sau au fost triviale”, afirmă Lise Eliot.
 
Hippocampusul este amplasat între emisferele cerebrale, sub cortexul cerebral. Rezultatul cercetărilor echipei contestă afirmaţiile conform cărora disproporţionalitatea hippocampusului feminin se datorează tendinţei femeilor de a-şi exprima mai puternic emoţiile, abilităţile interpersonale puternice şi o memorie verbală mai bună. 
 
 
“Meta-analizele făcute şi de alţi cercetători neagă, la fel, diferenţele dintre creierul masculin şi cel feminin. Nu există diferenţe între dimensiunile corpului calos”, afirmă conducătorul studiului Lise Eliot.
 
Corpul calos conectează emisfera stânga şi dreapta a creierului.El are mai mult de 200 de milioane fibrele nervoase. Funcţia sa principală este de a coordona/integra activităţile cognitive, senzoriale şi motorii între cele doua emisfere 
 
Sursa: Science Daily