Home » Știință » Această maimuţă a reuşit să se deplaseze într-un scaun cu rotile fără a-şi mişca corpul.”Aceste rezultate ne vor permite să restabilim mobilitatea întregului corp” FOTO+VIDEO

Această maimuţă a reuşit să se deplaseze într-un scaun cu rotile fără a-şi mişca corpul.”Aceste rezultate ne vor permite să restabilim mobilitatea întregului corp” FOTO+VIDEO

Publicat: 08.03.2016
Cercetătorii au dezvoltat o interfaţă wireless pentru o maşină controlată cu ajutorul creierului (BMI), care oferă unei maimuţe capacitatea de a controla un scaun cu rotile robotizat.

Atunci când maimuţa îşi dorea să se deplaseze, ea trebuia doar să gândească. Oamenii de ştiinţă cred că rezultatele studiului ar putea duce la noi tehnologii importante care ar putea să „restabilească mobilitatea întregului corp la pacienţii cu nivel grav de paralizie” .

În scopul cercetării, echipa condusă de neurobiologul Miguel Nicoleliss de la Universitatea Duke din SUA, a implantat dispozitive wireless în creierul a două maimuţe rhesus în regiunile responsabile pentru senzaţii şi mişcare. Apoi au programat rutele maşinilor pentru o recompensă (în acest caz, struguri).

Sursa foto: Duke Health/Nature Neuroscience

Maimuţele au învăţat cum să se depalseze liber în scaunul cu rotile, aşa cum o demonstrează clipul video de mai jos. De fapt, primatele, supranumite „M” şi „K”, s-au deplasat cu viteze de până la 55 cm pe secundă. Pe parcursul întregului proces, Nicoleliss şi echipa sa au monitorizat activitatea creierului.

Sursa foto: Duke Health/Nature Neuroscience

Acest studiu este deosebit de cele anterioare prin faptul că maimuţele nu trebuie să-şi instruiască propriile creiere pentru a controla mecanismul, ele puteau să se deplaseze fără a-şi folosi propriile membre. „Acest lucru înseamnă că, chiar dacă oamenii nu au nici un control asupra membrelor sau muşchilor lor, ei vor fi capabili în continuare  să înveţe cum să controleze mecanismele externe”, afirmă cercetătorul Matthew Hart.

Acest studiu este o parte dintr-un proiect mai mare ”Mergem Iar” al lui Miguel Nicoleliss, la Duke Health, un proiect non-profit axat pe tehnologia pentru o interfaţă a creierului.

„Rezultatele actuale promit mai mult decât o simplă demonstraţie a faptului că maimuţele pot controla navigarea întregului corp”, scriu cercetătorii în studiu. Ei afirmă că descoperirile lor susţin ideea că „atunci când pacienţii paralitici sunt supuşi la antrenamente intense BMI ei nu numai că devin capabili de a recâştiga mersul pe jos, folosind un exoschelet robotic, dar, de asemenea, pot prezenta semne de recuperare neurologică parţială a senzorimotoarelor şi a funcţiilor autonome”, precizează în raport oamenii de ştiinţă.

Sursa: Mentalfloss

Vă recomandăm şi aceste articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase