Home » Știință » PREMIERĂ în ştiinţă. Cercetătorii au scanat creierul aflat sub influenţa drogului LSD. Ce a ieşit după – FOTO+VIDEO

PREMIERĂ în ştiinţă. Cercetătorii au scanat creierul aflat sub influenţa drogului LSD. Ce a ieşit după – FOTO+VIDEO

Publicat: 15.04.2016
Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au surprins imagistic efectele LSD-ului asupra creierului uman.

Acum, avem o viziune fără precedent asupra efectelor unuia dintre cele mai puternice droguri create vreodată.

Aceste imagini dezvăluie că halucinogenul nu numai că activează puternic toate regiunile creierului, dar şi arată modul în care regiunile, care sunt de obicei separate, încep să comunice prin semnale, ca răspuns la droguri, pentru a produce unele efecte intense.

Experimentul a fost dirijat de David Nutt, profesor de neuropsihofarmacologie la Imperial College din Londra. El a fost şi consilier în domeniul drogurilor al guvernului Marii Britanii, dar a fost demis în anul 2009 pentru criticile durse aduse legilor mai dure privind consumul de canabis.

Împreună cu colegul său, Robin Carhart-Harris, Nutt a recrutat 20 de voluntari sănătoşi dispuşi să meargă departe pentru ştiinţă. Benevol, lor li s-a injectat câte 75 de micrograme (mcg) de LSD într-o zi şi un placebo în altă zi.

După cum se poate vedea în imaginile de mai jos, efectele medicamentului s-au răspândit peste toată suprafaţa creierului, iar conxiunile între regiuni s-au modificat în mod dramatic. Echipa a folosit trei tehnici diferite de imagistică a creierului.

Sursa foto:Imperial/Beckley Foundation

Ei au descoperit că procesarea vizuală a participanţilor nu mai era limitată numai la cortexul vizual de la baza creierului, ci toate tipurile de regiuni au contribuit la ceea ce au văzut participanţii, fapt care este destul de ciudat, fiindcă ochii lor au fost închişi.

„Am observat modificări esenţiale ale creierului aflat sub LSD, care au sugerat că voluntarii noştri ”vedeau cu ochii închişi” chiar dacă ei au văzut acele lucruri numai în propria imaginaţie. Am văzut că multe alte zone ale creierului, decât cele ce se activează în ​​mod normal, au contribuit la procesarea vizuală sub LSD chiar dacă ochii voluntarilor au fost închişi”, explică Carharts-Harris.

Pe lângă acest fapt, regiunile care, de obicei, nu comunică între ele au început, dintr-o dată, să interacţioneze.

Acest lucru ar putea explica de ce LSD-ul este asociat cu imagini intense, de vis şi cu un sentiment de „uniune” cu Universul, dar, de asemenea, cu o pierdere a identităţii personale, cunoscută sub numele de dizolvare ego-ului.

Sursa foto:Imperial/Beckley Foundation

„În mod normal, creierul nostru este format din reţele independente, care îndeplinesc funcţii distincte specializate, cum ar fi vedere, mişcare şi auz, precum şi aspecte mai complexe, cum e atenţia. Iar sub influenţa LSD, separarea dintre aceste reţele se distruge şi avem în faţă un creier mai integrat sau unificat”, afirmă Carharts-Harris.

„Acest lucru este pentru Neuroştiinţe ceea ce este bosonul Higgs pentru fizica particulelor. Nu se ştia cum se produc aceste efecte profunde. A fost prea dificil de testat”, a declarat Nutt.

Cercetătorii spun că este foarte important să obţină o mai bună înţelegere a efectelor incredibil de intense şi unice ale LSD-ului asupra creierului. Fiindcă fără acest lucru nu se va înţelege potenţialul efectelor terapeutice ale medicamentelor psihedelice pentru persoanele cu tulburări psihice, precum este depresia şi dependenţa sau poate chiar astmul.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm şi aceste articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase