Home » Știință » O descoperire făcută de astrofizicienii americani arată că Universul se va SFÂRŞI mult mai devreme

O descoperire făcută de astrofizicienii americani arată că Universul se va SFÂRŞI mult mai devreme

Publicat: 18.04.2016
O descoperire făcută de astrofizicienii americani arată că Universul se va SFÂRŞI mult mai devreme
Principalii factori care determină acest comportament sunt materia întunecată şi energia întunecată.

Analizând rata de expansiune a Universului, oamenii de ştiinţă şi-au putut da seama că acesta se extinde cu o viteză mult mai mare decât se estimase până acum. Deşi, la prima vedere, vestea pare a fi una foarte bună, nu este deloc aşa, deoarece acest lucru înseamnă că existenţa spaţiului cosmic se apropie de final. 

Astrofizicienii susţin că expansivitatea Universului nu se datorează faptului că în interiorul acestuia se formează, în mod constant, noi corpuri cosmice. Ceea ce determină, mai degrabă, această creştere în dimensiuni este lărgirea spaţiului dintre obiectele nou-apărute. 

Pe parcurs ce Universul se extinde, temperatura acestuia devine din ce în ce mai scăzută şi, odată cu ea, timpul se va apropia de sfârşit. Oamenii de ştiinţă susţin că analizând această descreştere, pot măsura timpul rămas până la dispariţia completă a spaţiului cosmic. 

O echipă de astrofizicieni, condusă de profesorul Adam Riess (Johns Hopkins University, Baltimore, SUA), a analizat principalii factori care determină creşterea în dimensiuni a Universului, materia întunecată şi energia întunecată. Specialiştii au observat încă o dată că prima dintre acestea, prin intermediul gravitaţiei sale, are rolul de a uni tot ceea ce există în spaţiul cosmic, cea de-a doua se comportă exact invers. 

În urma observaţiilor făcute asupra ratei de expansiune a Universului, cercetătorii şi-au putut da seama că aceasta este mai mare cu 8% faţă de ceea ce s-a observat până la ora actuală. 

Oamenii de ştiinţă susţin că, deşi Universul se exinde cu o viteză foarte mare, nu ar trebui să ne temem, deoarece sfârşitul acestuia nu se va produce în curând. Mai mult decât atât, cercetătorii ne asigură că şansele ca spaţiul cosmic să se autodistrugă în viitorul îndepărtat nu sunt unele foarte mari. 

Sursa: mnn.com

Vă mai recomandăm şi: Astronomii americani susţin că pot descoperi forme de viaţă extraterestră

                                  Astronomii americani au făcut o descoperire neaşteptată într-o galaxie izolată

                                  Acest bazin de pe Marte este locul unde ar exista forme de viaţă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase