Home » Știință » O echipă coordonată de o cercetătoare ROMÂNCĂ a dezvoltat un aliaj revoluţionar

O echipă coordonată de o cercetătoare ROMÂNCĂ a dezvoltat un aliaj revoluţionar

O echipă coordonată de o cercetătoare ROMÂNCĂ a dezvoltat un aliaj revoluţionar
Publicat: 27.07.2016
Este pentru prima dată când sunt documentate modurile în care aliajul poate fi utilizat.

O echipă de cercetători coordonată de românca Emilia Moroşan, de la Rice University, Houstos, Texas, a dezvoltat un aliaj din titan şi aur care ar putea revoluţiona modul în care sunt reailzate protezele. În studiul publicat în revista Science Advances este menţionat faptul că materialul este de patru ori mai dur decât titaniul pur şi poate fi utilizat în acelaşi timp cu ţesutul uman viu. 

În momentul de faţă, titanul este preferat pentru producerea protezelor, deoarece este dur, rezistă la uzură şi nu este toxic. Cu toate acestea, s-a constatat că implanturile de acest tip trebuie înlocuite după aproximativ 10 ani, din cauza faptului că se degradează. Specialiştii americani susţin, însă, că produsul lor va avea o rată de deteriorare mai mică cu 70% faţă de titanul folosit astăzi în domeniul medical. 

,,Este de patru ori mai dur decât titanul pur, utilizat la ora actuală pentru producerea implanturilor dentare şi a articulaţiilor artificiale. Acest compus nu este dificil de fabricat şi nu este, de fapt, un material nou”, menţionează Emilia Moroşan într-un comunicat de presă emis de Rice University. 

Aliajul, denumit ,,beta-Ti3Au”, este compus din trei părţi titan şi o parte aur. Atomii acestui material sunt grupaţi în structuri cristaline cubice şi, chiar dacă echipa de cercetare nu este cea care l-a descoperit, ea este prima care a documentat posibilelele sale utilizări. În acest sens, cercetătorii au menţionat că aliajul ar putea fi utilizat pentru foraje, dar şi la fabricarea echipamentelor sportive sau a altor obiecte şi sisteme cu rezistenţă crescută la şoc. 

,,Proprietăţile mecanice ale compusului sugerează faptul că acesta poate fi folosit în mod eficient în domeniul medical, unde titanul este deja utilizat cu succes. Duritatea de patru ori mai mare decât cea a titanului face ca aliajul să fie cel mai dur compus intermetalic biocompatibil cunoscut până acum”, susţin oamenii de ştiinţă americani. 

Sursa: iflscience.com

Vă mai recomandăm şi: Horia Colibăşanu – primul român pe vârful Annapurna

                                             Incredibilul turn SF, proiectat de un arhitect român!

                                             Un român a traversat cu succes Deşertul Atacama!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase