Home » Știință » Sexismul va fi de domeniul trecutului. Metoda care va face posibil acest lucru

Sexismul va fi de domeniul trecutului. Metoda care va face posibil acest lucru

Sexismul va fi de domeniul trecutului. Metoda care va face posibil acest lucru
Publicat: 20.08.2016
Specialiştii spun că sistemele folosite în momentul de faţă pentru selectarea candidaţilor pentru un post folosesc cuvinte discriminante.

Programatorii americani spun că vor încearca să înveţe roboţii nu fie sexişti, ajutându-i să diferenţieze cuvintele de stereotipuri. Specialiştii doresc să facă acest lucru deoarece s-a constatat că unele soft-uri folosite pentru selectarea CV-urilor celor care speră să obţină un loc de muncă utilizează termeni consideraţi discriminatorii. 

Adam Kalai, programator în cadrul departamentului de cercetare al Microsoft, a colaborat cu o echipă de cercetători de la Universitatea din Boston pentru a îndepărta cuvintele discriminatorii din programele folosite de angajatori pentru a selecta noi recruţi. În acest sens, specialiştii au folosit ,,încorporarea de cuvinte”, o metodă prin care sistemele sunt învăţate să proceseze mai bine limbajul uman găsind legături între termenii asociaţi cu sexul feminin şi cei asociaţi cu sexul masculin. 

De exemplu, cuvântul ,,minunat” a fost clasat ca fiind un termen asociat cu sexul feminin, pe când cuvântul ,,genial” a fost clasat ca fiind un termen asociat cu sexul masculin. În ceea ce priveşte meseriile, cele de filosof, pilot sau arhitect au fost asociate cu sexul masculin, iar ocupaţiile de recepţionistă, coafeză sau gospodină au fost asociate cu sexul feminin. 

Oamenii de ştiinţă americani susţin că au găsit o metodă prin care pot programa computerele astfel încât acestea să ignore cuvintele sexiste şi să păstreze numai informaţiile importante. În acest sens, echipa de cercetare a reuşit să elimine asocierile dintre cuvinte precum ,,recepţionist” şi ,,femeie”, dar, în acelaşi timp, au putut păstra legături de tipul celor dintre cuvintele ,,regină” şi ,,femeie”. 

În acest fel, algoritmul creat de cercetătorii americani poate face diferenţa între unii termeni asociaţi cu sexul feminin sau masculin, iar în unele situaţii să păstreze respectivele asocieri. Stereotipurile sunt astfel eliminate, fără se putea înlătura însă legăturile dintre unele cuvinte şi cele care desemnează o anumită rasă, religie sau clasă socială. 

Sursa: Mail Online

Vă mai recomandăm şi: Indiferenţa este cea mai raspândită reacţie în fata rasismului

                                             Cum îşi discriminează părinţii propriii copii în funcţie de sex?

                                             Bărbaţii şi femeile, inegali şi-n faţa bolii

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase