Home » Știință » Anorexia poate avea efecte nebănuite asupra psihicului

Anorexia poate avea efecte nebănuite asupra psihicului

Anorexia poate avea efecte nebănuite asupra psihicului
Publicat: 31.10.2016
Persoanele predispuse la anorexie sunt cele care iau în considerare doar aspectul fizic. De cele mai multe ori însă, înfometarea poate fi calea de a obţine corpul mult visat, dar şi modul prin care ne distrugem propriul organism.

”Anorexia este o tulburare de alimentaţie în care are loc o percepţie eronată a imaginii de sine, în sensul că anorexicul îţi vede total deformat propriul corp, întotdeauna este prea gras şi trebuie să mai slăbească, chiar dacă greutatea corporală este la limita inferioară şi există chiar un pericol vital. Obsesia legată de alimentaţie duce de multe ori la tot felul de ritualuri ciudate în ceea ce priveşte nutriţia: înjumătăţirea hranei, vărsături, refuzul de a mânca în compania altor persoane etc.

 Anorexicul aspiră la un corp idealizat, însă are în minte sa, doar imaginea unui corp diform, obez şi monstruos, care trebuie supus la cure draconice pentru a accede la o imagine de sine mai bună, şi implicit un narcisism satisfăcător”, precizează psihoterapeutul Ruxandra Sersa pentru Gândul.

Anorexicul se află foarte aproape de pragul viaţă-moarte. ”Are un corp fantomatic, lipsit de orice dorinţă, se preocupă doar să aibă corpul mult visat, pierzând zilnic o mare cantitate din energia psihică. Aşadar, oricât s-ar uita în oglindă nimic nu il convinge că nu e prea  gras. Efectele asupra minţii sunt în registrul obsesiilor şi al comportamentelor obsesive legate de diete şi de noi metode de a pierde în greutate.  Suicidul, sentimentul de vid interior, o stimă de sine scăzută, izolarea şi depresia sunt semne frecvente la cei cu anorexie. Apar de asemenea anemii crunte, sistemul imunitar fiind deficitar”, concluzionează psihoterapeutul.

Sursa: Gândul

Citeşte şi:

Anorexia? Sora mai mica a Schizofreniei…

Bebeluşii născuţi primăvara sunt mai predispuşi la anorexie

Alcoorexia, o noua tulburare de alimentatie

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase