Home » Știință » Stresul provoacă afecţiuni grave

Stresul provoacă afecţiuni grave

Stresul provoacă afecţiuni grave
Publicat: 14.11.2016
Stresul este din ce în ce mai mult incriminat în apariţia unor afecţiuni la nivelul organismului. Prin stres înţelegem acel factor care provoacă organismului uman o reacţie anormală. În sens particular, dar mai apropiat de percepţia generală, prin stres înţelegem efort, încordare, tensiune neuropsihică.

”Apariţia şi agravarea bolilor cardiovasculare sub imperiul, apăsarea stresului psihic şi emoţional sunt o certitudine. Relatări din cele mai vechi timpuri descriu instalarea bruscă a morţii sau a leşinului sub efectul unui stres intens. Ştiri de genul: din cauza unei emoţii puternice a făcut infarct şi a murit întâlnim la tot pasul. Îmi amintesc situaţia unui pacient operat pe inima la varsta de 80 de ani. Operaţia a decurs foarte bine, pacientul şi-a revenit spectaculos după intervenţie, existenţa sa a decurs normal încă 3-4 ani, dar  a venit un moment în care familia m-a sunat să mă anunţe că a facut atac cerebral după ce i s-a furat ceasul.

Desigur, există efecte directe ale hormonilor de stres care pregătesc organismul de fugă sau luptă. Cortizolul, adrenalina fac inima să bată mai puternic şi mai rapid, creşte tensiunea arterială şi apare riscul de infarct cerebral sau miocardic. Expunerea continuă la stres modifică balanţa hormonală a organismului, creşte tensiunea arterială, se activează mecanismele inflamatorii, vasele se îngroaşă şi devin  spastice, activează endoteliul care devine mult mai susceptibil să fixeze trombocitele şi să formeze un cheag de sânge” , precizează, pentru Gândul, Claudiu Chivu, medic primar în chirurgie cardiovasculară. 

Citeşte continuarea aici

Citeşte şi:

Parintii stresati la locul de munca au copii surmenati

Gadget de criza: bratara care iti spune cand esti prea stresat

Stresul care da dureri de oase

Stresul albeste parul

 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase