Home » Știință » Experţii au putut prezice momentele în care sistemele cuantice se vor dezintegra – VIDEO

Experţii au putut prezice momentele în care sistemele cuantice se vor dezintegra – VIDEO

Experţii au putut prezice momentele în care sistemele cuantice se vor dezintegra – VIDEO
Publicat: 18.01.2017
Fizicienii au creat un model care i-a ajutat să prezică cu exactitate momentul în care un sistem cuantic se va dezintegra.

Fizicienii de la Universitatea din Sydney, Australia, au putut prezice momentul în care un sistem cuantic este distrus. Acest studiu ajută la dezvoltarea ingineriei cuantice, care, deşi arată un potenţial bun, este inutilă din cauza imprevizibilităţii acestor sisteme. Până acum, nu se cunoştea momentul în care un sistem cuantic va eşua,  cercetătorii crezând că acest fenomen are loc aleatoriu.

Tehnologia cuantică ar fi utilă pentru calculatoare, întrucât nu este redus la sistemul binar ca cele din prezent, care folosesc biţi pentru a procesa informaţia, care pot avea două faze, 1 şi 0. Un sistem cuantic, în afară de aceste două faze, presupune şi o a treia, a superpoziţiei. Aşa cum am menţionat, imprevizibilitatea a făcut ca această tehnologie să fie nefolositoare.

Echipa din Sydney a folosit un sistem computerizat, precum acei algoritmi care caută tipare în datele de dimensiuni mari pentru a vedea dacă există o previzibilitate în dezintegrarea sistemelor. S-a observat că este suficientă informaţie pentru aceşti algoritmi de a indica anumite tipare, fără a fi nevoie de observaţie directă – care duce la distrugerea sistemelor cuantice. Apoi, echipa a comparat aceste rezultate cu momentele în care acele sisteme au eşuat, observând că sistemul a prezis cu o acurateţe excepţională.

Cercetătorul care a condus echipa din Sydney, Michael J. Biercuk, spune că „ştim că elaborarea de tehnologii cuantice va avea nevoie de avantaje majore în controlarea şi stabilizarea qubiturilor – pentru a le face utile în aplicaţii”. Restul declaraţiilor şi întregul ansamblu al acestei descoperiri se află în filmul de mai jos:

Credit: TEDx Talks

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Primul computer cuantic a fost achiziţionat cu 10 milioane de dolari!

Fizica cuantică oferă o explicaţie ştiinţifică pentru existenţa sufletului, anunţă doi cercetători de renume (VIDEO)

Chinezii revoluţionează din nou tehnologia. Au lansat primul satelit ”cuantic” din lume

Un experiment de fizică cuantică a confirmat o teorie dificil de explicat: Realitatea nu există până nu o măsurăm – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase