Home » Știință » Triburile din sudul Statelor Unite ale Americii care oferă lecţii de sănătate societăţilor sedentare

Triburile din sudul Statelor Unite ale Americii care oferă lecţii de sănătate societăţilor sedentare

Publicat: 23.03.2017
În cadrul unui nou studiu a fost descoperit faptul că poporul Tsimane din Bolivia suferă de cele mai puţine boli faţă de restul populaţiei globale. O persoană de 80 de ani din poporul Tsimane are arterele mult mai sănătoase faţă de un american de 55 de ani.

Tsimane sunt un popor indigen care trăieşte în pădurile tropicale şi savanele din nord-estul Boliviei. Principala sursă de hrană a poprului provenind din agricultură şi vânătoare, notează Science Alert. 

În ultimii 15 ani, bolile arteriale şi accidentele vasculare au rămas principala cauza a deceselor la nivel global. Cercetătorii au analizat viaţa popoarelor izolate pentru a descoperi modul în care stilul de viaţă modern afectează sănătatea publică. Experţii au vizitat 85 de sate Tsimane între anii 2014 şi 2015 şi au realizat tomografii computerizate fiecărui locuitor cu vârsta peste 40 de ani. Măsurătorile realizate pe 705 adulţi cu vârsta cuprinsă între 40 şi 94 de ani au dovedit că 85% dintre aceştia nu prezintă riscul dezvoltării bolilor cardiace. 

Doar 13% au prezentat un risc minor şi o marjă de aproximativ 20 de persoane din 705 au prezentat un risc moderat de dezvoltare a acestor afecţiuni. 

,,Majoritatea populaţiei Tsimane îşi trăieşte întreaga viaţă fără a dezvolta arteroscleroză coronară. Acest fenomen nu a mai fost observat în niciun alt studiu anterior,” declară cercetătorul, Gregory Thomas din cadrul Long Beach Memorial Medical Center. 

Arteroscleroza apare atunci când colesterolul şi grăsimile se acumulează pe pereţii arterelor, provocând disfuncţii ale fluxului sanguin, care în cele din urmă duc la boli cardiace.  

Cercetarea sugerează că dieta şi nivelul de exerciţi fizice ale popoarelor Tsimane sunt extrem de diferite faţă de cele ale societăţilor sedentare, precum Statele Unite ale Americii. 

  • 17% din dieta popoarelor Tsimane constă în carne de porc mistreţ,  tapir şi capibara (unul dintre cei mai mari rozători)
  • 7% constă în peşte proaspăt, inclusiv piranha şi somn
  • o altă parte constă în legumele şi grănele pe care le cultivă: orez, porumb, rădăcini de manioc şi banane plantain.  De asemenea se hrănesc  şi cu fructe şi nuci de pădure. 

Datorită vânătorii, pescuitului şi cultivatului, membrii culturii beneficiază de un nivel excelent de exerciţii fizice. Femeile şi bărbaţii petrec între 4 şi 7 ore realizând activităţi fizice. 

Desigur, viaţa în sălbăticie implică şi anumite riscuri, infecţiile fiind mult mai frecvente. Însă cercetătorii consideră că rezultatele studiului le oferă informaţii importante despre menţinerea unui stil de viaţă sănătos într-o lume sedentară. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase