Prima pagină Stiinta

Reuşită de excepţie! O medalie de aur şi trei de argint, obţinute de elevii români la Olimpiada Europeană de Fizică

Oana Bujor 05.26.2017 | ● Vizualizări: 1108

Elevii români care au participat la Olimpiada Europeană de Fizică – EuPhO 2017 din Estonia se întorc acasă cu o medalie de aur şi trei de argint.

Medalia de aur a fost obţinută de Petru Cotruţ, elev în clasa a XI-a, care, de curând, a câştigat şi o medalie de argint la Olimpiada Asiatică de Fizică - APhO, desfăşurată între 1 şi 9 mai 2017  la Yakutsk, în Federaţia Rusă. Ceilalţi participanţi români,  Silviu Adrian Predoi, Andrei Horaţiu Eftime şi Cosmin Andrei, tot elevi în clasa a  XI-a, au obţinut, la rândul lor, rezultate excepţionale: 3 medalii de argint.  În plus, Silviu Adrian Predoi a primit şi un premiu special, datorită soluţiei propuse pentru cea mai dificilă problemă din concurs. 

„Când îi văd pe scenă pe concurenţii români - victorioşi, zâmbitori, eleganţi, frumoşi - sper din toată inima că văd imaginea României viitoare. Când mă întorc spre sală şi văd oamenii privindu-i pe elevii români cu admiraţie, cu dorinţa de „a fi ca ei”, îmi doresc foarte mult ca toţi tinerii României să-i privească în acelaşi fel. Mulţumesc celor care, prin ajutorul acordat, au făcut posibilă victoria!”, spune Adrian Dafinei, profesor coordonator al lotului olimpic de fizică al României.
 
Aflată la prima ediţie, Olimpiada Europeană de Fizică a reunit participanţi din 24 de ţări, fiecare dintre acestea fiind reprezentată în concurs de echipe formate din câte cinci elevi. Mai mult, printre participanţi s-au numărat şi elevi din Brazilia şi Singapore.
 
Echipa care a reprezentat România la Olimpiadă s-a pregătit prin intermediul programului „Hai la Olimpiadă!”, susţinut de Banca Comercială Română şi  de Fundaţia eMAG, care au şi finanţat costurile participării.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: