Home » Știință » Amestecarea vitaminei C cu un antibiotic este surprinzător de eficientă în distrugerea celulelor canceroase

Amestecarea vitaminei C cu un antibiotic este surprinzător de eficientă în distrugerea celulelor canceroase

Publicat: 18.06.2017
Amestecarea vitaminei C cu un antibiotic este surprinzător de eficientă în distrugerea celulelor canceroase
Savanţii au elaborat o nouă metodă neobişnuită de a lupta împotriva celulelor stem canceroase (CSC), combinând antibiotice cu vitamina C. Compusul nu doar ajută la tratarea tumorilor, ci şi reduce şansa ca aceasta să recidiveze.

Experimentul care a amestecat doxicilina cu vitamina C (acid ascorbic) a avut o eficienţă de 100 de ori mai mare în distrugerea CSC decât alt agent anti-cancer testat, numit 2-deoxi-D-glucoză, scrie Science Alert.

Noul studiu se bazează pe unul precedent efectuat de aceeaşi echipă de la Universitatea din Salford din Regatul Unit, care analiza modul în care vitamina C poate fi utilizată pentru a omorî CSC-urile prin oprirea mitocondriei celulelor de a produce energie.

Mecanismul nou creat funcţionează în felul următor: în prima etapă, antibioticul opreşte celulele canceroase de a schimba diferitele tipuri de surse de energie, forţându-le să se bazeze numai pe glucoză. Altfel spus, determină celulele să fie inflexibile din punct de vedere metabolic, ceea ce ar fi susficient pentru distrugerea unor celule canceroase, dar nu toate. De aceea, savanţii susţin că acesta este motivul pentru care unele tumori devin rezistente la antibiotice – supravieţuiesc prin hrănirea cu glucoză. Aici intervine vitamina C, care înlătură şi legătura cu sursa de glucoză, înfometând celulele.

Un lucru bun este şi faptul că ambele substanţe nu sunt toxice, astfel efectele secundare vor fi minime.

Deocamdată, studiul a avut loc exclusiv în laborator, metoda nu a fost testată pe animale. De asemenea, studiul a avut în vedere numai cancerul de sân, astfel nu se ştie dacă metoda aceasta poate fi aplicată şi altor tipuri de celule canceroase.

Chiar şi aşa, studiul este promiţător în contextul în care implică celulele stem canceroase – acele tipuri de celule despre care se presupune că sunt agenţii principali care stau la baza creşterii şi recidivării tumorilor.

Următorul pas este testarea metodei pe animale şi oameni. Studiul a fost publicat în revista Oncotarget.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Împăratul tuturor bolilor: scurtă istorie a cancerului

A fost descoperit anticorpul pentru cancer

Premieră URIAŞĂ! Terapia revoluţionară care a SALVAT pacienţi aflaţi în faza terminală de cancer. ”Datele sunt fără precedent”. VIDEO

Cancerul pancreatic poate fi diagnosticat mai devreme. Poate salva viaţa multor oameni

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase