Home » Știință » Activitatea creierului poate fi afectată de sedentarism şi de munca la birou: e nevoie de schimbarea modului de viaţă

Activitatea creierului poate fi afectată de sedentarism şi de munca la birou: e nevoie de schimbarea modului de viaţă

Activitatea creierului poate fi afectată de sedentarism şi de munca la birou: e nevoie de schimbarea modului de viaţă
Publicat: 18.08.2017
Recent, a fost studiată din ce în ce mai des activitatea creierului în situaţiile în care stăm pe scaun, modul în care poziţia „aşezat" ne influenţează activitatea cerebrală şi dacă aceasta are sau nu un impact negativ asupra sănătăţii creierului.

Creierul este un organ care funcţionează mult pe bază de glucoză, cântăreşte aproximativ 2% din masa corpului nostru, dar este responsabil pentru 20% din programul nostru de odihnă zilnică. Dacă rezerva de energie acumulată astfel este diminuată, această lacună ar putea chiar să ne distrugă celulele cerebrale. Aşadar, alimentarea terminaţiilor nervoase cu glucoză ar putea avea mari implicaţii în ceea ce priveşte sănătatea creierului. 

Expunerea creierului atât la niveluri ridicate ale glucozei, cât şi la niveluri scăzute creşte riscul de a dezvolta demenţă, iar acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul variaţiei acestei substanţe care, dacă persistă, poate fi asociată cu scăderea funcţiei cognitive. Aşadar, controlul strict al glucozei este esenţial pentru sănătatea creierului. 
 
Problema intervine atunci când stăm aşezaţi prea mult timp 
 
Prea mult timp petrecut în poziţie de şezut poate creşte riscul de moarte prematură. Astfel, se estimează că 60-75 de minute pe zi de activitate fizică intensă sunt absolut necesare pentru a diminua riscul de moarte prematură crescut dat de cele peste opt ore pe zi pe care le petrecem stând jos. Asta înseamnă totuşi exerciţiu fizic sporit, dublu faţă de media recomandată în general adulţilor, ceea ce se traduce în faptul că oamenii care au un loc la muncă la care trebuie să stea mereu jos ar trebui să adopte o altfel de strategie de viaţă.
 
Citeşte continuarea pe Gândul.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase